Muzika film i TV

Preminuo američki glumac Ronald Li Ermi

Američki glumac Ronald Li Ermi preminuo je juče u 75. godini od upale pluća.

Ermi će ostati upamćen po ulozi u filmu Stenlija Kjubrika “Full Metal Jacket”, gdje je igrao ulogu bezdušnog narednika Hartmana. Za ovu ulogu Li Ermi je bio nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Glumačku karijeru započeo je dok je studirao na Univerzitetu u Manili na Filipinima. Imao je malu ulogu kao pilot helikoptera u filmu Frensisa Forda Kopole “Apokalipsa danas”, a služio je i kao tehnički savjetnik.

Li Ermi je i sam bio pripadnik marinaca. Pridružio se jedinici 1961. godine kada je imao 17 godina, a četiri godine kasnije bio je instruktor marincima u San Dijegu.

Služio je tokom rata u Vijetnamu, a kasnije je bio stacioniran u Okinavi do 1972. godine, kada je završio službu zbog nekoliko povreda koje je zadobio.

U “Full metal jacket” trebalo je da bude tehnički savjetnik, međutim, impresionirani njegovim ponašanjem i nastupom, čelnici su odlučili da mu daju ulogu narednika Hartmana, koja je ušla u anale kinematografije.

Djelove svog dijaloga u filmu Ermi je improvizovao na licu mjesta, što je dovelo do toga da su se mnoge scene snimale nekoliko desetina puta, pa je nerijetko ostajao bez glasa, što je i potvrdio u nekoliko intervjua.

Za tu ulogu pohvalili su ga kritičari, a nakon Kjubrikovog filma pojavio se još u oko 60 ostvarenja.

Pozajmio je svoj glas mnogim likovima u animiranim filmovima kao što su “Priča o igračkama” i “Simpsonovi”, ali i u mnogim video-igrama.

Send this to a friend