Muzika film i TV

Priča koja je inspirisala ostvarenje Nedodirljivi još traje i nevjerovatnija je od filma

Sjećate se francuskog filma “Nedodirljivi” koji je svima mamio suze? Rimejk pod naslovom “The Upside”, s Brajanom Kranstonom, Kevinom Hartom i Nikol Kidman u glavnim ulogama, bio je krajem prošle godine na prvom mjestu najgledanijih filmova u američkim bioskopima.

Međutim, istinita priča o ovom neobičnom prijateljstvu je mnogo ljepša od filmova koje je inspirisala i još nije završena.

“Nedodirljivi” (ili aktuelni “The Upside”) nas je upoznao sa jednim neobičnim tandemom – milijarder kvadriplegičar i njegov pomoćnik, bivši zatvorenik, u filmu spašavaju jedan drugog kroz mnoštvo nezgodnih, komičnih, dirljivih scena. Najljepši rezultat, ipak, vidimo u realnosti – u prijateljstvu bogataša Filipa Poza di Borga i njegovog pomoćnika Abdela Selua.

Filip Pozo di Borgo (67) rođen je u francuskoj plemićkoj porodici. Živio je po zamkovima i kao menadžer imperije šampanjca, bio je dio istinskog džet-seta. Godinama kasnije, opisujući sebe u mladosti, rekao je kako zna da je bio pohlepan, egoističan i ambiciozan.

A onda se teško povrijedio 1993. godine, prilikom skoka s padobranom. Sa 42 godine, započeo je drugi život, vezan za kolica.

Samo tri godine nakon što je postao kvadriplegičar od raka je preminula i njegova supruga Beatris. Počeo je da razmišlja o samoubistvu.

“To je normalna reakcija kada bol postane neizdrživa. Pokušao sam to jer sam osjećao strah i krivicu što ću nekome biti ostavljen da se brine o meni. Inače, to što sam hendikepiran ne smeta mi, samo ne želim da budem teret”, izjavio je kasnije.

Skoro 100 osoba željelo je posao kod nesrećnog bogataša, sve ih je odbio, a onda se susreo s Abdelom, sitnim kriminalcem iz Alžira koji je imigrirao u Francusku, koji se za taj posao prijavio kako bi i dalje mogao da prima socijalnu pomoć. Kaže da je u startu o Abdelu imao loše mišljenje, smatrajući ga netolerantnim i arogantnim, ali ubrzo je u njemu prepoznao nešto što niko nikad nije.

“Nije me žalio, bio je skroz bez poštovanja, drzak i s čudnim smislom za humor. Odjednom sam se ponovno osjetio živim. Počeo sam da uživam u životu jer nisam znao što me sljedeće čeka”, priča Filip.

“Tretirao me je onako kako je i trebalo da me tretira u teškim trenucima koji su bili ispred mene. Trebalo mi je tako nešto da se vratim na pravi put. Sažaljenje je bila posljednja stvar koja mi je bila potrebna, to je nešto što dobijaš od osoba koje te se zapravo boje i ne znaju kako bi trebalo da se ponašaju prema tebi”.

Paralelno, i Filip je Abdela skrenuo s puta kojim je srljao.

“Da nisam upoznao Filipa, danas bih vjerovatno bio mrtav ili u zatvoru”, smatra Abdel.

Danas živi u Alžiru, ima farmu kokošaka, u srećnom je braku i ima troje djece. I Filip je zasnovao porodicu s Kadijom, muslimankom iz Maroka. I dalje su bliski prijatelji i u stalnom kontaktu.

Svoju priču Filipe Pozo di Borgo pretočio je u memoare ‘Drugi uzdah’, koji su brzo postali bestseler…

Send this to a friend