Muzika film i TV

Prije 16 godina napustio nas je legendarni Davorin Popović

Na današnji dan, 2001. u Sarajevu, preminuo je Davorin Popović, muzička legenda bivše Jugoslavije.

Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu.

Bio je kapiten Košarkaškog kluba Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom je prestao da se bavi 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi Pauci, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. 1975. godine objavljuje album Svaka je ljubav ista (osim one prave), 1984. godine S tobom dijelim sve, dok album istog naziva, ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom 21. vijek i zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, i kao solista 1993. na prvom samostalnom bh. izboru za Pjesmu Evrope.

Davorin Popović je zajedno s Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ana
Gost
ana

ostale su njegove pjesme. zbog njega i pokojnog KEMALA i ČOLE VOLIM SARAJEVO

Send this to a friend