Muzika film i TV

Prokletstvo Džejmsa Dina: Čudna smrt svih koji su imali veze sa njim

Džejms Din je jedna od onih rijetkih zvijezda čiji je lik (i mit o istom) postao slavni nego njegovi filmovi. On je sam doživio premijeru samo jednog od svoja tri filma, a tragična i bizarna smrt, koja se dogodila u trenutku kada je postajao najslavniji, sa samo 24 godine, samo je učvrstila njegov status ikone.

Džejms Bajron Din rodio se u Indijani 1931. godine, gdje je živio kratko vrijeme prije nego što se porodica, zbog očevog posla, preselila u Kaliforniju. Majka mu je umrla kada je imao devet godina.

Činilo se kako ga je oduvijek zanimala umjetnost. Svirao je violinu, plesao step i volio da pravi skulpture. Najdraži mu je hobi, rekao je jednom svom menadžeru, bio njegov motor.

“Znam mnogo o njima mehanički, i obožavam da ih vozim. Bio sam na dosta trka i zaista sam ih dobro odradio”, rekao je.

Napustio je fakultet kada mu je profesor drame rekao da se preseli u Njujork i “bavi tim zanatom”.

Neko vrijeme je statirao i glumio u reklamama, a onda ga je pod svoje uzeo legendarni Li Strasberg 1951. godine. Tokom sljedećih godina razvio je svoj vrlo specifičan način glume koji mu je osigurao uloge u nekim televizijskim serijama i predstavama na Brodveju.

Film “East of Eden” njegov je prvi pravi uspjeh, adaptacija romana Džona Stajnbeka 1052. godine. Din je manje, više improvizirao, a njegova uloga je oličenje nemira američke mladeži pedesetih godina.

Prema slavi, ali i prema smrti, jurio je meteorskom brzinom.

Iako se posvetio poslovima vezanim uz glumu, nikada nije zaboravio na svoju drugu strast – trke i motore. Iste godine kada je bila premijera “East of Eden”, Din je bio učesnik trka u Palms Springsu i Santa Barbari. Kupio je i novi Porše Spajder, kom je dao nadimak “malo kopile” (“Little Bastard”) i planirao da vozi Salinas trku u Kaliforniji.

Porše je do Salinasa trebalo da preveze na prikolici, ali u zadnji čas je odlučio da ga sam vozi do tamo. Uz njega je bio njegov mehaničar Rolf Vuterič. Din je na putu za tamo oko 15 i 30 dobio kaznu zbog brze vožnje, ručao je u lokalnom restoranu uz put oko 16:45 i opet krenuo na put. Oko 17:45 vidio je kako prema njima ide Ford koji se priprema da skrene lijevo na raskrsnici koja je bilo ispred njih. Din je svom kolegi rekao “taj lik mora da stane, vidjeće nas”. Dva automobila su se sudarila prednjim dijelom.

Vuterič je katapultiran iz automobila i imao je nekoliko slomljenih kosti. Ford se kotrljao niz put, a 23-godišnji vozač, Donald Turnapsid, prošao je s blagim povredama.

Porše se pretvorio u hrpu gvožđa i proklizao sa puta, s Dinom unutra. Prvi koji su došli na mjesto nesreće pokušali su da ga izvuku iz limene hrpe ali se vidjelo da Din uopšte nije bio u jednom komadu.

I dalje se ne zna zašto se nesreća dogodila. Turnupsid nije optužen ni za šta, a svjedoci kažu kako Din apsolutno nije jurio (vjerovatno jer je nedavno kažnjen). Buntovnik bez razloga proglašen je mrtvim malo nakon 18 sati, u Pazo Robles Vor Memorial bolnici.

Gluma ga je pretvorila u ikonu, a smrt u legendu. Do danas se raspravlja o njegovoj seksualnosti, karakteru, “dubini” i motivaciji kao i strastima.

Još jedna legenda koja je vezana za smrt Džejmsa Dina je ona vezana za njegov ljubljeni automobil. Din je čak snimio reklamu za pažljivu i sigurnu vožnju u kojoj izgovara rečenicu “vozite pametno, život koji spasite može biti moj”.

Iako je sam auto bio hrpa lima, neki su njegovi djelovi spašeni i individualno prodati, a neobične stvari su se događale onima koji su spomenute komade kupili. Doktor koji je kupio motor poginuo je takoreći čim se sjeo za volan. Drugi vozač koji je kupio dva točka – ona su eksplodirala u isto vrijeme. Vozač koji je prevozio lim sa Poršea skliznuo je sa puta i poginuo.

Mnoge incidente “prokletstva” smrti Džejsa Dina teško je ili nemoguće potvrditi ali sasvim je sigurno kako to ne može lako da se odbaci.

Sličnu priču ima i veliki britanski glumac Ser Alek Ginis (najpoznatiji po ulozi Obi Van Kenobija u “Ratovima zvijezda”), koji je 1977. ispričao o svom susretu s Džejmsom Dinom s kojim je jednom imao prilike da večera. Mladi glumac mu se hvalio svojim automobilom, i ponosno ga pokazivao i pričao o njegovim brzinama iako još nikada nije ni sjeo u njega.

Ginis se prisjeća kako ga je “obuzeo jedan neobičan osjećaj. Gotovo kao da je drugi glas u meni progovorio “molim te ne idi u ovaj auto jer, sada je četvrtak, 10 uveče, i u 10 uveče sljedećeg četvrtka ako uđeš u taj automobil bićeš mrtav”.

Bizarni trenutak je prošao, a Din to nije ozbiljno shvatio. Nastavili su da večeraju, zabavljaju se i pričaju, a u narednih nedjelju dana mlada nada filma bila je mrtva.

Na mjestu nesreće i danas se ostavlja cvijeće, viski i ženski donji veš.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend