Muzika film i TV

Ralf Fajns: U Holivudu snimam onoliko koliko moram

Britanski glumac Rejf Fajns u Beogradu je snimao film “Bijela vrana”. U drami o briljantnosti ruskog baletskog umjetnika Rudolfa Nurejeva, čiji je bijeg na zapad zapanjio svijet u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu, igraju i Nebojša Dugalić i Radoslav Milenković.

Da li ste se vi nekad ojsetili kao bijela vrana?

“Najčešće dok sam bio u školi. Nije me pretjerano zanimalo to što smo učili. Iskreno, nisam imao dobre ocjene. Više me je interesovala umjetnost, da čitam knjige”.

U “Bijeloj vrani” tumačite lik učitelja baleta. Da li ste naučili da igrate balet?

“Nisam. Morate priznati da bi u mojim godinama bilo smiješno da me vidite u baletskom kostimu ili kako izvodim demi plije. Naučio sam da predajem balet, tačnije, kako se ponašaju učitelji baleta. Kod njih je sve u pozi, držanju tijela, a to mora biti precizno”.

Odrasli ste u umjetničkoj porodici. Vaša braća i sestre su glumci, reditelji, fotografi. Kako se borite sa takvim okruženjem. Ima li tu osnova za svađu u porodici?

“Moj otac je bio fotograf, a majka književnica. Nismo imali mnogo novca, a oni su se umjetnošću bavili kada su za to nalazili para. Trudili smo se da budemo kao svaka druga porodica. To i danas radimo, ali ima rasprava o umjetnosti na porodičnim ručkovima”.

Kako danas vidite sebe, kao reditelja ili kao glumca?

“Iako sam prije svega glumac, u posljednje vrijeme sebe više vidim kao reditelja. Režirao sam tri filma, ali još učim režiju. To je ogromno umjetničko polje koje zahtijeva sav talenat koji imate u sebi. Svjestan sam da sam u sva tri filma koja sam do sada režirao, “Koriolan”, “Nevidljiva žena” i “Bijela vrana”, načinio neke greške, ali smatram da su ti filmovi dobri. Sigurno sam griješio i kao glumac ili sam mogao da budem bolji”.

Zbog uloge u “Engleskom pacijentu” mnoge od njih vide vas kao zavodnika. Jeste li zavodnik?

“Neko bi vam rekao da sam nekad bio zavodnik, u šta nemojte do kraja da povjerujete. Ne doživljavam sebe kao zavodnika. Prošlo je to moje vrijeme, ne nude mi više takve uloge, što me raduje. Ako pogledate moju karijeru, vidjećete da u Holivudu snimam onoliko koliko moram. Trudim se da se fokusiram na dobru priču. Više volim da pronalazim priče koje bih režirao. Složićete se da to nije uobičajeno za jednog zavodnika”.

Šta trenutno radite, prije nego što ovog proljeća počnete da snimate novi film o Bondu u kojem igrate M, i u kojem bi, kako se šuška po Holivudu, aktuelni oskarovac Rami Malek trebalo da tumači negativca?

“Radujem se novom Bondu jer imamo dobru priču. Zbog ugovora ne smijem da pričam o filmu. Trenutno snimam novu triler akciju, film iz serijala “Kingsman” koji prethodi dosadašnjim nastavcima, u kojem glumim sa Stenlijem Tučijem“.

Send this to a friend