Muzika film i TV

Rambo: Volim da stvaram pjesme kojima ne treba uputstvo za razumijevanje

Muzičar Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, kaže da ne zna ko čini njegovu publiku danas i da ne voli da nastupa često jer bi postao dosadan samome sebi. Pored muzike bavi se i aktivizmom tj. ukazuje na probleme u društvu, ali i svojom školom jedrenja koju je osnovao u Herceg Novom.

Za Vas kažu da ste svoji. Stoji li ta ocjena i šta zapravo znači biti svoj u današnje vrijeme? Je li to luksuz nedostupan većini ljudi? Ako jeste, zašto?

“Ja samo milsim da samo imao dovoljno sreće i nedovoljno ambicije da  pristanem na nešto što mi je na prvi pogled izgledalo atraktivno i što bi me kasnije zarobilo”.

Smanjili ste broj nastupa posljednjih godina, kažete da radite koliko Vam prija. Ko danas čini Vašu publiku, kako biste je opisali?

“U današnjem, eklektičkom dobu ne postoji jasan profil publike. Babe i žabe su postale dobre drugarice, pa uglavnom koncertni prostor – njegov stil, geografska širina dužina i spratnost  ili suteren utiču na profil publike. Volim da izađem na binu željan svirke i publike. Ako sviram često postajem dosadan i sebi i publici, pa moram da pazim na to”.

Nekad se čini da se u Vašim izjavama provlači poruka da nam je u socijalističkoj Jugoslaviji bilo bolje nego sada u njenim kapitalističkim ostacima. Stoji li taj utisak i ako da, zbog čega tako mislite?

“Bilo je bolje, ali na žalost ono što je tada bilo dobro, nije bilo održivo, zato je važno osloniti se u budućnosti na doktrinu održivog razvoja. Praviti nešto što je odlično kao koncept, ali neodrživo, u stvarnosti je zapravo kula od karata”.

Nedavno je britanski psiholog Tomas Čamuro objavio knjigu “Zašto nestručni muškarci postaju lideri”, u kojoj tvrdi da su ljudi instiktivno skloniji da izaberu za lidera narcisoidnu osobu, koja djeluje samouvjereno ili harizmatično, bez obzira da li posjeduje odgovarajuća znanja za tu funkciju. Je li danas lakše uspjeti ako se čovjek ponaša kao da o svemu sve zna ili ako ima znanje, ali se ne hvali njime?

“Gospodin Čamuro je vjerovatno čitao naučne radove iz Heuristike, naučne metodologije ispitivanja ispravnosti odluka u odnosu na količinu znanja iz neke oblasti. Rezultati su frapantni, za ispravnu odluku optimalno je znati 30 %  informacija iz date oblasti. Ako znate 100 % jednake šanse da pogriješite su kao da nemate pojma o čemu odlučujete. Otud i fenomen menadžera, koji zapravu znaju malo o onom o čemu odlučuju. Nadam se da je gospodin Čamuro naveo izvore svog znanja”.

Je li takvim samouvjerenim osobama bez stručnih znanja posvećena Vaša najnovija pjesma “Serator”?

“Volim da moje pjesme budu tako urađene da govore same za sebe, da im ne treba uputstvo za razumijevanje”.

Često idete u Herceg Novi, gde držite školu jedrenja. Dolaze Vam, kažete, i razni direktori na obuku. Kako razmišlja većina menadžera? Moraju li da se prave da sve znaju ili su spremni da pitaju za savjet?

“U Školu mi dolazi uglavnom tehnička inteligencija. Inžinjeri i IT Inžinjeri. Menadžeri vole glisere, jer im se uvijek  žuri, za njih je vrijeme novac. Za mene je novac vrijeme, pa im nisam zanimljiv”.

Rambo je prije nekoliko dana u Herceg Novom porinuo svoj jedrenjak na solarni pogon. Iako još nema jedra jer ih majstor šije i stići će za nekoliko dana, električni motor broda radi kako treba.

Rambo je pretvorio sto godina stari “kuter” u jedrenjak, a na njegovu palubu ugradio solarne panele, koji, preko baterija, pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovavanja. Novac je prikupio preko platforme Indigogo i kaže da ako preobrati samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vjetar, učinio je prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana.

Prije nego krene da plovi “Bokom”, on će organizovati proslavu zbog čega je pozvao svoje sugađane Novljane da prisustvuju.

“Imam čast i zadovoljstvo da obznanim da će 1. juna solarni jedrenjak “Boka” svečano uploviti u gradsko mulo Herceg Novi. Tom prilikom biće upriličena i mala svečanost. Preciznu satnicu i ostale detalje javljamo blagovremeno. Dobro došli”, naveo je Rambo.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Lscg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lscg
Gost
Lscg

Rambo, kako su bolno istiniti vasi stihovi. Bolni jer istina najvise boli. Posebno ove na vlasti,koje ste takodje istinito opjevali jos odavno. A ni ovi iz tzv.opozicoje nisu mnogo bolji. Čast izuzecima.

Send this to a friend