Muzika film i TV Zbog genijalnosti u seriji Najjači glas

Rasel Krou zaslužuje svaki sekund pažnje

Da bi dočarao krupnog medijskog tajkuna Rodžera Ejlsa, glumac Rasel Krou je na početku snimanja sa majstorom maske Adrijenom Moratom provodio po šest sati dnevno. Vremenom su uspijevali da završe posao za tri sata, ali to je samo početak, spoljna priprema genijalne uloge koje će mu sasvim sigurno obilježiti karijeru.

Najzahtjevniju ulogu u karijeri Krou je odradio tako da vam se, čak i ako ste se jako “ložili” na njega – smuči. Uz gomilu diskretnih, na prvi pogled nevidljivih finesa on boji lik Rodžera Ejlsa, moćnika koji je izgradio Fox News.

Glumac je pažljivo proučavao biografiju lika koji igra i nije želio da ga predstavi jednolinijski – kao negativca. Kada je nedavno voditelj talk showa ET Kanada predstavio Ejlsa kao monstruma, Krou nije ni htio da izađe pred kamere i razgovara o seriji.

Kao i svi glumci koji znaju svoj posao, on je znao da mora da pokuša da mu nađe drugačiji ugao, ljudsku stranu, koliko god to djelovalo nemoguće. Jer Ejls nije bio dobar momak – neskriveni zlostavljač žena, desničar koji ne preza ni od čega na putu ka cilju, čovjek koji se držao medijske filozofije.

“Nismo mi tu da istražujemo šta je istina, treba samo da stvorimo privid da je ono što emitujemo istina, jak politički igrač – on je sve to i mnogo više”.

Ejls je i nevjerovatno sposoban: iako mu je Rupert Mardok dao godinu dana vremena da pripremi Fox News, pod pritiskom vijesti da i Disney uskoro pokreće nešto slično, Ejls je sve završio za pola godine i nadmašio sva očekivanja. Izgradio je televizijsku mrežu koja je transformisala medijski biznis i promijenila politički razgovor.

On je zgrožen kad vidi žene u pantalonama na drugim kanalima, kod njega voditeljke moraju da pokazuju noge, jer “svi to vole”, naizgled vjeran suprug (Bet Ejls glumi Sijena Miler, koju su prije svakog snimanja maskirali četiri sata), a zapravo opasan predator koji seksualno zlostavlja žene koje rade ne njegovoj televiziji.

Tu podijeljenost, degutantnost i manipulativnost Krou genijalno dočarava scenom u kojoj mladoj početnici koja dolazi da traži posao prelazi rukom preko lica, kao i svakom bolesnom scenom sa Lori Lan (igra je Anabel Volis koju znate iz Piki Blajndersa) koju je zlostavljao 20 godina.

Ipak, kreator serije Aleks Metklaf kaže da kao ni Krou ni njegova namjera nije bila da Ejlsa predstavi samo kao ništariju i bijednika.

“Ako biste usput shvatili da je on duboko komplikovan, da je uradio užasne stvai ljudima i da je na državu uticao više od bilo koga drugog u posljednjih nekoliko decenija, bio bih srećan. Ali da li je loš čovjek? To bi za mene kao autora bilo ograničavajuće, da samo zaključim – bio je loš tip. Nadam se da ćete sa serijom dobiti malo više od toga”, rekao je Metklaf.

Da cijela priča bude još luđa, pomenuta Lori Lan je podigla optužnicu od 750 miliona dolara protiv “Showtime” prije početka snimanja serije. Ona je optužila ovu produkciju, Blumhouse i novinara Gabrijela Šermana koji je napisao knjigu po kojoj je rađen scenario da su joj narušili pravo na privatnost. U tužbi je pisalo da Šerman želi da se obogati na ime psihoseksualne torture koju je prošla s Ejlsom i nije je čak ni obavijestio da će njegovo svjedočanostvo biti pretvoreno u seriju. Na kraju se nagodila sa Showtimeom na “obostrano zadovoljstvo” i nisu ni otišli na sud.

Od radnje serije ne očekuje previše, jer ipak se uz mnogo buke i bijesa predstavlja iznova i iznova jedna te ista tema – tabloidna patina moći, korupcije, perverzije. Ništa što do sada već niste vidjeli. Ipak, Krou je zakopao toliko duboko kroz ovu grotesknu ulogu da ćete ga gledati i sa gađenjem i sa uživanjem. I zbog toga se definitivno isplati gledati.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Animus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Kakve ideje za scenario hulivudski, portretiraju se tajkuni. Hulivud je dotakao kreativno dno.

Send this to a friend