Muzika film i TV

Raspad Jugoslavije počeo je već na Jugoviziji?

Svaka nova Evrovizija budi neka lijepa i neka ne tako lijepa sjećanja.

Tek Evrovizija je, iako naglašeno depolitizovana oduvijek bila i mjesto političke borbe. I ne samo na globalnom takmičenju, već i na lokalnim izborima.

I kako se nekadašnja Jugoslavija po šavovima cijepala od Udruženja književnika, preko fudbalskim stadiona, manifestaciju raspada doživjela je i na izboru jugoslovenskog predstavnika za pjesmu Evrovizije 1991. godine.

Ljuta borba se vodila između predstavnika Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pjesmom “Brazil” i zagrebačkog predstavnika Daniela sa pjesmom “Daj obuci levisice”.

Glasanje iz studija širom bivše države obilovalo je aluzijama na raspad države. Bila je to jedna od rijetkih situacija u kojima je Srbija imala korist od državnog koncepta osmišljenog Ustavom iz 1974. po kom su srpske pokrajine bile direktno predstavljene u saveznim organima.

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio “dva glasa više”.

Nijedan predstavnik TV Beograd nije dobio glas iz neke od republika SFRJ, osim iz Crne Gore.

Na kraju, odlučilo je glasanje iz Podgorice, gdje su članovi žirija na kašičicu davali glasove svima, taman toliko da prevagne beogradski predstavnik. Jedan od članova žirija u Podgorici bio je i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, u to vrijeme još uvijek muzički producent.

On je Danielu dao dva poena, a Bebi Dol tri poena.

Send this to a friend