Muzika film i TV

Rolingstonsi slave rođendan: Kamenčići se kotrljaju već 56 godina

Na današnji dan 1962. godine u londonskom klubu “Marki” na sceni su se prvi put službeno pojavili legendarni Rolingstonsi. Danas, nakon 56 godina, i dalje su najpopularniji rokenrol sastav na svijetu, “loši momci” od kojih je i poteklo čuveno “seks, droga, rokenrol”.

Nažalost, ova parola bila je i njihova životna filozofija, te se zbog nje i mijenjao sastav benda, ali oni koji su ostali i ne namjeravaju da se zaustave jesu Mik Džeger (74) i Kir Ričards (74).

Oni su od pedesetih bili prijatelji u osnovnoj školi u Dartfordu, a onda su se njihove porodice razdvojile. Prijateljstvo je obnovljeno 1960. slučajnim susretom na željezničkoj stanici.

Prvi sastav pored njih dvojice činili su Brajan Džouns (gitara, usna harmonika), Ijan Stjuart (klavijature), Mik Ejvori (bubnjevi) i Dik Tejlor (bas).

Rolingstonsi muzičku popularnost stiču već prvim albumom iz 1964. godine i vrlo brzo su ponijeli titulu najpopularnijeg sastava na svijetu, ali poslije Bitlsa. Oprečno opštem mišljenju, članovi Bitlsa i Stonsa bili su dobri prijatelji – imidž anti-Bitlsa i loših momaka bio je samo marketinški trik.

Brajan Džouns je bio originalni vođa Rolingstonsa, međutim, on je 1969. godine bio primoran da napusti bend zbog prevelikog konzumiranja droge, nakon čega se povukao u svoj dom u Kentu, u kuću čiji je prethodni vlasnik bio pisac “Vinija Pua” A. A. Miln.

Nešto više od mjesec dana nakon što su Stonsi održali besplatan koncert u Hajd parku u Londonu, Džouns je nađen mrtav na dnu svog bazena, okružen statuama Kristofera Robina i Vinija Pua. Iako je njegova smrt zavedena kao nesrećni slučaj, uzrok davljenja do danas ostaje nepoznanica. Frenk Torogod, u to vrijeme radnik na Džounsovom imanju, tvrdio je da je to bilo ubistvo, čime su se uzroci i motivi Džounsove smrti još više zamaglili.

Kamenčići se kotrljaju u sastavu Mik Džeger (74), Kit Ričards (74), Čarli Vots (77) i Roni Vud (71), a Rolingstonsi i dan-danas drže rekord za najveći rok koncert u istoriji, na plaži Kopakabana u Riju 2006. godine, kada je bilo čak 1,5 miliona gledalaca. Njihove pjesme (“I Can’t Get No) Satisfaction”, “Jumpin’ Jack Flash” i “Brown Sugar” smatraju se svojevrsnim himnama rokenrola. Povodom nedavne turneje Mik Džeger je rekao:

“Doći će vrijeme kada više ne budemo željeli ovo da radimo, iz bilo kog razloga, ali ovog ljeta ne razmišljam o tome. Nismo za penziju”.

Zanimljivosti

– Mik Džeger je volio balet, jedno vrijeme ga je i igrao
– Džeger je sa 73 godine dobio sina sa 44 godine mlađom balerinom
– Osnovali su fondaciju za čak 31 priznato dijete
– Dosadašnja diskografija obuhvata 120 singlova, 30 studijskih albuma, 23 albuma uživo, 25 kompilacija
– Samo od koncerata zaradili su preko 750 miliona

Mnogo toga u dugoj karijeri Rolingstonsa nije potvrđeno ili su samo tračevi često potekli od samih članova. Tako je poznat onaj da je Kit Ričards pošmrkao pepeo svog oca, što je bila udarna vijest u svim medijima i prije nego što je Kit stigao da kaže da se šalio. Takođe, i trač da je u potpunosti promijenio krv zbog zavisnosti od heroina sam je pokrenuo. Uvodni rif za jedan od najpoznatijih hitova “I Can’t Get No Satisfaction” navodno je Ričards napisao u snu. On je snimio rifove na magnetofon i zaspao. Rekao je da je bilo “dva minuta ‘Satisfactiona’ i 40 sekundi kako hrče”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend