Muzika film i TV danas bi napunila 59. godina

Rušila je tabue, živjela ispred svog vremena: Samoća je cijena moje slobode

“Zašto loše prolazim u gradu u kom živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživjela devedesete, a isto važi i za ovo vrijeme”, govorila je jedna od najljepših glumica Jugoslavije i Srbije Sonja Savić, koja bi da je živa danas napunila 59. godina.

Pronađena je mrtva 23. septembra 2008. u svom stanu u Beogradu.

“Voljela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni sajber mjuzikhol koji bi prerastao u klabing, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva, pitajte koga hoćete”, rekla je jednom prilikom Sonja, ali želja joj se nije ostvarila.

Glumicu su pratile brojne kontroverze. Rušila je tabue, živjela ispred svog vremena i često bila neshvaćena. Nekoliko godina je živjela i radila u Sloveniji, gdje je tretirana kao velika zvijezda.

U javnosti je Sonja Savić otvoreno govorila da je konzumirala marihuanu, čega se nije stidjela. Nažalost, po pričama mnogih, bila je uvučena u mnogo gori pakao narkotika, a uslijed prevelike doze heroina i morfijuma je i preminula.

Bila je ludo zaljubljena u džez muzičara Vlajka Lalića, koji je bio njena prva ljubav. Međutim, tragedija u kojoj je on poginuo ih je zauvijek razdvojila.

“Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovjekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom”, rekla je Sonja u jednom intervjuu.

Glumom je počela da se bavi u mladosti, a debitovala je na filmu “Leptirov oblak” 1977. godine. Osamdesetih godina prošlog vijeka igrala je u brojnim čuvenim filmovima domaće kinematografije , kao što su “Živjeti kao sav normalan svijet”, “Una”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun” i “Čavka“. Za ulogu u filmu “Život je lijep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Devedesetih se rjeđe pojavljivala u filmovima, ali je ipak ostvarila nekoliko značajnijih uloga u “Mi nismo anđeli“, “Uvod u drugi život“, “Ni na nebu ni na zemlji“.

Veliki povratak na glumačku scenu uslijedio je poslije uloge u filmu “Hljeb i mlijeko” 2001. godine, nagrađenog „Zlatnim lavom“ u Veneciji. Film “Jug-jugoistok” u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a “Nebojša Đukelić”. Posljednju ulogu ostvarila je u filmu “Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u tv seriji “Vratiće se rode“.

Sonja je sahranjena u rodnom selu Donja Gorevnica, a niko od njenih kolega nije prisustvovao sahrani.

Send this to a friend