Muzika film i TV

Sejo Sekson: Život je luđi i od Nadrealista, to je i razlog zašto se ne okupljamo

Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson govorio je o rokenrolu, karijeri, raspadu benda i novim projektima, ali otkrio i koji mu je najznačajniji trenutak u karijeri.

“Mi se kao bend nismo raspali iz političkih razloga. Očekivao sam da ćemo malo svirati poslije prve ploče i onda će se to završiti. Valjda je tako i najbolje razmišljati, ali eto, nekad se i to otegne”, rekao je Sejo za Danas. Kaže da rokenrol pokreće ljubav, a da onaj ko ulazi u namjeru da zaradi, nije na pravom putu.

“Uvijek se može živjeti od muzike. Može se živjeti i od čišćenja cipela, od svakog posla koji dobro i kvalitetno radiš, ovaj posao je u stvari jako jednostavan”, rekao je frontmen benda Zabranjeno pušenje. Objašnjava i da je u današnje vrijeme mnogo lakše objaviti album nego prije kad su izdavači odlučivali o tome.

“Ali problem današnjih izvođača jeste što ih je puno i teško je biti primijećen. U ono vrijeme muzika je bila mnogo ekskluzivnija i egzotičnija roba. Jugoslavija je posebna priča. To je bila država koja je finansirala rok muziku. Ovo niko neće javno da kaže, ali milioni su uloženi u omladinsku supkulturu, u časopise, klubove, festivale. To je bila šizoidna situacija da država finansira bendove koji pjevaju protiv nje. To se nigdje nije dešavalo”.

Za narodnjake kaže da su spremnije dočekali kapitalizam nego rokeri.

“Danas je slobodno tržište, a narodnjaci su bili mnogo spremniji jer su naučili da šljakaju sami. U ono vrijeme oni su čak plaćali porez na šund, pa su njihova izdanja bila skuplja. Bili su ružno pače jugoslovenske kulture”, ocjenjuje Sučić koji je rođen u Sarajevu, ali godinama živi u Zagrebu.

Živi sa uvjerenjem da se ovdje radi o jednom narodu, jednom jeziku, ali da svaki prostor ima različit mentalitet i to čini ovaj svijet lijepim i raznovrsnim. Ne razmišlja o tome da li postoji mogućnost da u regionu zavlada harmoničan odnos.

“Imam moju zemlju koja se zove Sejolend, moj Skajp i Fejsbuk. Imam svoju malu državu i ljude koje volim, koji me ispunjavaju, sa kojima volim da razgovaram, od kojih volim čuti i kritiku. Ti ljudi mogu biti i u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu, to uopšte nije bitno”, rekao je on.

Za projekat Nadrealista, konkretno na skeč o raspadu Sarajevu kaže da bi se, da su bili tako dobri prognozeri, obogatili na sportskoj prognozi.

“Pokazalo se i da najluđe konstrukcije mogu da se dogode, da je ludilo bezgranično, da je život luđi i od Nadrealista. Mislim da je to istovremeno i razlog zašto se Nadrealisti ne okupljaju. Danas su puno bolji skečevi na dnevniku i u informativnim emisijama”, smatra on.

U kontaktu je sa svim članovima iz prve postave osim sa Neletom Karajlićem za koga kaže da već dvadeset godina nije njihov pjevač. Za rok kaže da je religija, a estrada posao što je, smatra Sejo, najbolje opisao Rambo Amadeus rečenicom:

“Estrada mi je majka, a biznis mi je ćaća, nastupam tamo gdje se dobro plaća”.

Zabranjeno pušenje raspalo se u vrijeme svoje najveće turneje, u vrijeme najvećih uspjeha. Za najznačajniji trenutak u istoriji benda kaže da je zajednički nastup sa Arsenom Dedićem.

“To mi je najveća nagrada od svih koje sam dobio. Koncert sa Arsenom za pedeset godina njegove karijere mi strašno puno znači”, zaključio je frontmen benda Zabranjeno pušenje.

Send this to a friend