Muzika film i TV

Šerbedžija: Cio život sam na liniji bratstva i jedinstva

Glumac Rade Šerbedžija izjavio je u intervjuu Al Džaziri Balkans kako mu smeta uzajamno prebrojavanje krvnih zrnaca na prostorima bivše Jugoslavije i ocijenio da će “vrlo brzo” doći vrijeme kad ćemo izaći iz tog pakla.

“Cio život sam život na liniji, kako da kažem, bratstva i jedinstva. Ne mislim u jugoslovenskom smislu nego smislu humanosti, pristojnosti, uzajamnog uvažavanja jedni drugih. I mislim da će vrlo brzo doći to vrijeme kad ćemo izaći iz ovog dna i pakla”, rekao je Šerbedžija.

On je, u tom konktkstu, nazvao “jednim od najdivnijih događaja” snimak koji mu je poslao prijatellj i na kojem “hrvatske odbojkašice trče i ljube srpske odbojkašice koje su pobijedile Francusku”.

“Dirljiva scena, ljube jedne druge! I rekoh: pa, Bože, to je ta budućnost, budućnost nekog normalnog svijeta”, rekao je Šerbedžija.

Komentarišući nagradu koju je na ovogodišnjem Motovun film festivalu dobio zajedno sa Mustafom Nadarevićem za 50 godina glumačkog rada, Šerbedžija je rekao da su za glumu “najbitnije ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti”.

“Vrlo često sam se, na neki način, osjećao ispunjeno i važno što se bavim ovom profesijom jer sam imao tu sreću da sam u svom životu radio sa mnogo fantastičnih režisera i umjetnika”, rekao je Šerbedžija, nabrajajući, između ostalih Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva, Rajka Grlića, Boru Draškovića, ali i ugledne svjetske reditelje Stenlija Kjubrika, Fila Noisa, Klinta Istvuda, Gaja Ričija, Frančeska Rosija.

“Kao što mi je rekao Krleža: ‘Mali, svaka nagrada je dobro došla jer govori da je nekog vraga vrijedilo to što si pokušavao u umjetnosti. A s druge strane – pokušaj da je zaboraviš što prije možeš’. I to je, eto, bio moj odnos prema nagradama”, prokomentarisao je Šerbedžija.

Taj svoj odnos prema priznajima ilustrovao je navodeći da su sve njegove nagrade “godinama bile u podrumu” stana u Tomašićevoj ulici u Zagrebu, a poslije razvoda i preseljenja “opet su bile u podrumu jedne kuće, stajale su u jednom koferu”.

“I kad smo, nakon mnogo godina, otvorili taj kofer – sve su bile plesnive, dobile su patinu vlage”, rekao je Šerbedžija.

2 Komentara na "Šerbedžija: Cio život sam na liniji bratstva i jedinstva"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend