Muzika film i TV

Šerbedžija dobitnik prestižne nagrade Filmskog festivala u Trstu

Specijalna nagrada Filmskog festivala u Trstu, “Zvijezda sa istoka” ove godine ide u ruke slavnog jugoslovenskog glumca, pisca, reditelja, pjesnika Radeta Šerbedžije.

Filmski festival u Trstu ovo priznanje dodjeljuje treći put zaredom za izražajan karakter u filmskoj industriji, koji kroz svoj rad doprinosi sastavljanju mostova između istoka i zapada.

Prema riječima Fabrisija Grosolija i Nikilete Romeo, direktora 29. izdanja filmske smotre u Trstu, nakon dvije izuzetne glumice koje su nagradili na red je došao Rade Šerbedžija.

“Moniku Beluči i Irenu Jakob smo sa velikim zadovoljstvom darovali nagradom Zvijezda sa istoka. Šerbedžija je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. On je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Italiji… sarađivao sa vrhunskim rediteljima kakvi su Stenli Kjubrik i Džon Vu. Nagrada je pripala Šerbedžiji ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog zalaganja za civilno društvo i beskompromisnom suprostavljanju ratu”, navodi se u saopštenju direktora festivala u Trstu.

Filmski festival u Trstu biće održan od 19. do 28. januara.

Nagrada Zvijezda sa istoka biće dodijeljena Šerbedžiji 20. januara u pozorištu Miela u Trstu.

Send this to a friend