Muzika film i TV

Šerbedžija: Kad nisi nacionalno opredijeljen, odmah si stranac

Glumac i pjesnik, Rade Šerbedžija, nedavno je objavio zbirku poezije “Stranac” koju je predstavio i u Podgorici.

Kaže da je negovo novo djelo inspirisano njegovim životom tokom i nakon raspada Jugoslavije. Name, nacionalno neopredijeljen, Šerbedžija je na prostorima bivše SFRJ postao svima stranac, a istu sudbinu doživio je i u Americi gdje je nastavio glumačku karijeru.

“To je moj život od 1991. godine. Svugdje sam postao stranac. Prvo sam postao stranac u svakom grad Jugoslavije bivše, jer čovjek koji se usprotiv ideološkim programimama, bilo koje nacije, on je nepoželjan za taj trenutak, za te ljude koji proklamuju njihove želje. E, ako si protiv toga, odmah si nepoželjn i onda si stranac”, ispričao je Šerbedžja.

Tokom ranih dešavanja u regionu, on je bio u manjini koja je bila protiv rata i bio je jedan od rijetkih koji je to javno isticao.

Danas, Šerbedžija bira Rijeku jer je, kako kaže, Jadransko more presudilo. Tu je prije seda godina našao mir.

“Najviše mi je do njega stalo i do ljepota ove zemlje. I naravno do naroda. Svako voli svoj narod pa i ja i sav narod u Jugoslaviji je moj narod”.

Za slavnog umjetnika nacionalna i vjerska opredijeljenost ne postoje jer, o kaže, “da li bili crnci, bijelci, Kinezi, Srbi, Hrvati, muslimani, toliko smo očajno nemoćni”.

Send this to a friend