Muzika film i TV svoj stav donekle ublažio

Skorseze spustio loptu: Marvelovi filmovi su nova umjetnička forma

Reditelj Martin Skorseze ponovo je uporedio Marvelove filmove sa zabavnim parkovima, ali je svoj stav donekle ublažio nazivajući filmove o superherojima iz stripova, novom umjetničkom formom.

Skorseze se u razgovoru s novinarima na premijeri svog novog filma “Irac” – hvaljenoj krimi drami sa Robertom de Nirom i Alom Paćinom u glavnim ulogoma – osvrnuo na svoju izjavu da Marvelovi filmovi nisu kinematografija i da nalikuju vožnjama u zabavnim parkovima.

Ovog puta je bio nešto blaži, nazivajući filmove o superherojima “novom umjetničkom formom”, prenosi Total Film.

“Recimo da porodica želi da ide u zabavni park, i to je dobra stvar, znate. I u tim zabavnim parkovima imate te kinematografske izraze. Oni su nova umjetnička forma, nešto drugačije od filmova koji se uobičajeno prikazuju u bioskopima, to je sve”, kazao je Skorseze.

Pojasnio je da je zabrinut što nezavisni autori, zbog takvih filmova, gube svoje mjesto u bioskopskim dvoranama.

“Kinematografija se mijenja, toliko je načina da se snimi film. Tako je prijatno. I u redu (…) sjajno je ići na događaje koji nalikuju zabavnim parkovima, ali nemojte iz bioskopa da izgurate Gretu Gervig, nemojte da izgurate Pola Tomasa Andersona, nemojte da izgurate Nou Bombaha”, poručio je Skorseze.

Legendarni reditelj snimio je “Irca” u produkciji striming servisa “Netfliks” koji je i sam predmet velikih debata u Holivudu.

Dok mnogi u “Netfliksu” relativno pristupačnom servisu za gledanje filmova iz sopstvene fotelje vide opasnost po bioskop, politika tog striming servisa koji je voljan da finansira autorske filmove i omogući im ograničenu distribuciju na “velikom platnu”, kako bi ušli u konkurenciju za prestižne fimske nagrade – privukla je reditelje poput Giljerma del Tora, Stivena Soderberga, braće Koen, Demijena Šazela…

Alfonso Kuaron je prošle godine trijumfovao na dodjeli Oskara sa filmom “Roma” u “Netfliksovoj” produkciji, a mnogi kritičari velike šanse ove godine daju upravo Skorsezeovom “Ircu” i “Bračnoj priči” Noe Bobaha, takođe snimljenoj u “Netfliksovoj” produkciji.

Send this to a friend