Muzika film i TV

Slađana Milošević se na surov način izborila za sebe ali i brojne generacije

Foto: Gloria

Slađana Milošević je sedamdesetih i osamdesetih rušila ne samo muzičke nego i ideološke granice, zbog čega je čak proglašena američkim špijunom.

U jesen 1974. devetnaestogodišnja Beograđanka pojavila se na vratima PGP s prijedlogom da najveća izdavačka kuća u SFRJ objavi njen prvi singl, u koji je ona beskrajno vjerovala. Odbijena je uz obrazloženje da nema para za štampanje njene ploče, ali komunističkim rukovodiocima RTS već tada je bilo jasno, s tom djevojkom tek će biti problema, neće odustati. Tri godine kasnije Aleksandra Slađana Milošević u PGP dolazi sa ugovorom i ponudom koju nisu mogli da odbiju. Tražila je da sama otkupi cio tiraž svog singla, na sto ispred čelnika kuće stavila je torbu punu para i rekla: “Sad više nemate nijedan razlog da me odbijete”. Konačno, u ljeto 1977. izlaze pjesme “Au, au” i “Upali svijetlo”, postaju hitovi, tiraž dostiže 87.000 primjeraka. Zvijezda je rođena.

Slađana Milošević svojim pjesmama, ponašanjem i scenskim nastupima počinje da izaziva kontroverzne i oprečne reakcije javnosti, postajući tako sinonim slobodnog umjetničkog izraza tog vremena, u kojem je vladalo duboko uvjerenje u komunizam i marksizam. Razbija sve moguće tabue, zabrane i probija cenzuru u medijima, odbijajući da se “ponaša po propisima”.

Ubrzo nakon što je krajem 1978. objavila singl “Seksi dama”, politički vrh Jugoslavije proglašava je simbolom prozapadnjačke “džins” kulture i zabranjuje emitovanje njene muzike na televiziji i radio-stanicama. Zbog negativne kampanje u sredstvima informisanja Slađana doživljava nezapamćeni linč, ali u isto vrijeme događa se i čudan paradoks. Dok je ljudi na ulici čupaju za kosu, udaraju, vrijeđaju i psuju jer su o njoj čitali sve najgore u medijima, fanovi na koncertima doživljavaju svojevrsnu katarzu od njene pojave. Tako se desilo da je jedan njen vatreni obožavalac posijle koncerta u Splitu na njene oči pokušao da se ubije kada je autom sletio u ogromnu provaliju, pa je ona morala da silazi u ambis i spašava ga.

Poslije tog incidenta rok zvijezda odlučuje da se povuče na neko vrijeme. Povratak na scenu uslijedio je turnejom po dijaspori, gdje je obišla 60 gradova Njemačke, kao i mjesta po Kanadi i Americi. Po dolasku u Jugoslaviju 1981. godine izriče joj se zabrana gostovanja u inostranstvu i predstavljanje zemlje u dijaspori zbog “nepodobnog” ponašanja na pomenutoj turneji. Poslije opsežnih saslušanja, Državna bezbjednost proglašava Slađanu američkim špijunom i počinje da vodi računa o njenom “ispravnom” ponašanju.

Godinu dana kasnije, zbog nemogućnosti da nastupa i objavljuje pjesme, rokerka odlazi u Njemačku, gdje je s tamošnjim muzičarima održavala koncerte i spremala novi materijal.

Čitajući stare tekstove i bilješke o karijeri Slađane Milošević, jasno je da je ona podnijela najveći teret u borbi za osvajanje slobode izražavanja u muzici, a u kojoj, zahvaljujući njoj, danas uživaju mnoge zvijezde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend