Muzika film i TV

Snežana i sedam patuljaka na meti kulture otkazivanja: Princ je poljubio bez pristanka

“Kultura otkazivanja” (cancel culture) ima novu-staru žrtvu, kultni crtani film “Snežana i sedam patuljaka”.

Naime, vožnja u Diznilendu “Začarane želje Snežane” našla se u središtu polemike zbog toga što uključuje i scenu “poljupca istinske ljubavi”. Ona je učinila Snežanu novom metom kulture otkazivanja jer se sada ponovo preispituje čitava radnja crtanog filma. Pojedinima smeta pošto ju je princ poljubio bez njenog pristanka, prenosi Telegraf.

“Zastrašujuća avantura Snežane” jedna je od originalnih vožnji Diznilenda i postoji još od otvaranja parka 1955. godine. Kao dio ponovnog otvaranja parka nakon zatvaranja zbog pojavljivanja korona virusa, vožnja je preuređena pod imenom “Začarana želja Snežane”. Putovanje kroz rudarski tunel, kroz koji Snežana bježi od Zle kraljice, sada uključuje pomenutu scenu “poljupca prave ljubavi” koji Snežanu budi iz mrtvih.

No, to je pojedincima bio znak da je ovaj film iz 1937. šalje “opasnu poruku”.

“To je učenje djece da je ljubljenje, kada nije utvrđeno da li su obje strane voljne da se uključe, potpuno u redu”, navodi se na portalu San Francisko Gate.

Na društvenim mrežama ponovo se pokrenula diskusija o Diznijevom klasiku “Snežana i sedam patuljaka”. Tim povodom oglasili su se i iz Diznilenda.

“Želimo da naši gosti vide sopstveno porijeklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima sa kojima se susreću u interakciji sa Diznijem i zato smo ovo postavili kao dio vožnje”, kažu iz Diznija kao odgovor na komentare ljudi.

Podsjetimo, Diznilend je obećao da će izmijeniti još dvije svoje vožnje. Prva je “Splash Mountain” jer ga povezuju sa filmom “Pjesma juga” iz 1947, koji mnogi smatraju rasističkim. U budućnosti će ova vožnja biti bazirana na crtaću “Princeza i žaba” koji ima za glavnu junakinju tamnoputu princezu. Drugi je “Jungle ride” iz koga će biti uklonjeni “rasno neosjetiljivi” likovi.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sudija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sudija
Gost
Sudija

Jeste, nagrdio je, ali ako imamo u vidu plemeniti cilj, oživljavanje nakon sto godina, ipak korist uveliko prevazilazi pričinjenu štetu imenu i djelu gospođice Snežane, pa će mladi princ proći bez kazne.

Send this to a friend