Muzika film i TV

Stevan Koprivica: Vratio sam se u Novi, ali više ne liči na grad iz mog djetinjstva

Stevan Koprivica je dramski pisac, dramaturg, scenarista, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu i Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Rođeni je Kotoranin, a djetinjstvo je proveo u Herceg Novom.

Kaže da se rado vraća svom rodnom kraju, Boki, a upravo u tom dijelu Crne Gore snima se serija “Dug moru” čiji je scenarista.

„Dug moru“ se upravo snima u Boki Kotorskoj, u režiji Gorana Gajića. Radi se o, za naše uslove, neobičnom žanru, trileru čiji je glavni motivacijski plan legenda i fantastika. Neke stare legende i kletve oživljavaju i obilježavaju živote glavnih junaka. Igraju Dragan Mićanović, Sergej Trifunović, Nada Šargin, Vesna Trivalić, Bane Popović, Julija Milačić, Ana Lečić . Već je hronična saradnja sa Karadžićima. Radi se o humorističkom trileru pod radnim naslovom „ Splenid samit“. Da ne bi otkrivali sve tajne dovoljno je reći da su u kultnom hotelu „ Splendid“ u Bečićima, ZAKLJUČANI lideri ex YU zemalja i neće izaći sve dok se ne dogovore, a serija prati događaje i odnose izmedju njohovih članova obezbjeđenja, hotelskog osoblja, obavještajnih službi. Relaizcaija serije očekuje se u februaru naredne godine”, navodi Koprivica.

Kaže da se vratio svom Herceg Novom, ali da je riječ o drugačijem gradu od onog koji pamti. Sve se, kaže Koprivica, promijenilo, i grad i ljudi, samo je more isto.

“Ja sam odrastao u „bel epoku“ jedne države koja se zvala Jugoslavija i gradu kakav se samo mogao poželjeti za odrastanje. Beskrajno more koje je čudo po sebi i koje vas uči svemu što se može naučiti, Velike klape iz kraja koje su u stalnoj igrajućoj avanturi. Beskrajna majčinska ljubav. Čudesan bioskop koji je imao repertoar ravan onima u evropskim centrima. Tajnovita garadska biblioteka sa bibliotekarom iz bajki. Komšije koju su bile više nego familija. Tražeći taj grad iz dketinjstva prije nekoliko godina odlučio sam da se vratim u njega. Nije bilo djetinjstva, a grad je neopovratno pogubio sve što je imao. Pokušao sam da vratim dio toga. Bezuspješno. Sve više su mi u glavi Ćopićevi stihovi iz pisma Ziji, o crnim konjanicima. Koji „ujahuju“ u grad i djetinjstvo. Jedino je more ostalo isto”, kaže Koprivica.

4 Komentara na "Stevan Koprivica: Vratio sam se u Novi, ali više ne liči na grad iz mog djetinjstva"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend