Muzika film i TV

Strani muzičari moraće da zarađuju 30 hiljada godišnje ako žele vizu za Britaniju

Muzičari iz inostranstva moraće da imaju minimalna primanja od 33.000 eura da bi zadovoljili uslove za dobijanje radne vize u Velikoj Britaniji. Odredbu je doneo Government Migration Advisory Committee, tijelo koje u postbrexitovskoj eri uređuje pitanja migrantskih politika.

Novi zakon će stupiti na snagu 31. decembra 2020. godine, a vlada Tereze Mej objašnjava da će na taj način dati prioritet visokokvalifikovanim radnicima/muzičarima koji će “favorizirati talenat i vještinu, a ne nečiju nacionalnost”.

Po pitanju turneja, ističu da će bendovi koji posjećuju Veliku Britaniju i dalje imati isti komoditet koji su uživali i do Brexita.

“Posjetiocii čiji je put u Britaniju “kratkoročne naravi” moći će, kao i do sada, neometano da uživaju u aktivnostima zbog kojih stižu na naše Ostrvo, uključujući i dozvoljene plaćene angažmane”, izjavljuju iz Government Migration Advisory Committee.

UK Music, kišobran organizacija koja predstavlja muzičku uniju u Velikoj Britaniji, već je limit od 33.000 eura godišnje zarade nazvala “glavnom prijetnjom” muzičkoj industriji.

“Postaviti limit na 33.000 eura godišnje zarade postaje glavna pretnja britanskoj muzičkoj industriji, naročito uzevši u obzir da je poznato da muzičari ovdje u prosjeku zarađuju oko 22.000 funti godišnje, što je debelo ispod prosjeka u poređenju s ostalim zanimanjima”, napominju.

Ističu i da bi ovakva politika dobijanja radnih viza mogla da indukuje i osvetu od strane zemalja Evropske Unije koje bi, u tom scenariju, uvele dodatne trošarine i dodatno postrožili paletu birokratskih regulativa za muzičare koji u Evropu stižu iz Velike Britanije.

Send this to a friend