Muzika film i TV Jutjub neće da otkrije IP adrese

Sud pravde EU zaštitio pirate koji postavljaju filmove na Jutjub

Jutjub, čiji je vlasnik kompanija Gugl, nije u obavezi da preda elektronske ili IP adrese korisnika, koji na ovaj veb sajt nelegalno postave film i time prekrše autorska prava, saopštio je Sud pravde EU.

Najviši sud u EU napomenuo je da mora postojati ravnoteža između zaštite ličnih podataka i autorskih prava.

Slučaj se našao pred sudom u Luksemburgu nakon što je jedan sud u Njemačkoj zatražio preporuku u vezi sa time šta video platforme moraju da urade u borbi protiv filmske piraterije. Povod je bio slučaj u vezi sa njemačkim filmskim distributerom Konstantin film ferlajh.

Ova kompanija zatražila je od Jutjuba i Gugla da joj dostave elektronske adrese, telefonske brojeve i IP adrese korisnika koji su 2013. i 2014. godine nelegalno postavili na Jutjub filmove “Mrak film 5” i “Parker”.

Gugl i Jutjub su odbili da to učine, pa je Konstantin film predao slučaj sudu, koji je presudio u korist pomenutih kompanija i samim tim zaštitio pirate. Ovo ne znači da će najpopularnija mreža za objavljivanje videa tolerisati objavljivanje sadržaja, koji krše autorska prava i gasiće naloge koji se budu bavili takvim stvarima. Ipak, jasna je zabrinutost vlasnika autorskih prava da bi ovakvo rješenje moglo da poveća broj nelegalno objavljenih sadržaja na Jutjubu i da ih od gašenja takvih kanala dijeli samo Jutjub sposobnost da to učini pravovremeno, prenijele su svjetske novinske agencije

Send this to a friend