Muzika film i TV

Sudbinske uloge koje su promijenile živote holivudskih zvijezda

Glumci ponekad odu korak dalje kako bi se pokazali što bolje u ulozi u kojoj se nađu. Njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan, a evo glumaca koje je rad na filmovima zauvijek promijenio.

Izabela Ađani – Posession (1981)

Ljubitelji horora dobro se sjećaju ovog filma, a posebno uloge Izabele Ađani, koja je svoju ulogu odradila maestralno, što joj je i osiguralo Cezara u kategoriji najbolje glumice. Međutim, njena predanost je ostavila dubok trag. Glumica je kasnije za jedan francuski časopis izjavila da ju je film psihički iscrpio i da su bile potrebne godine psihoterapije da ulogu Ane izbaci iz sebe. Dodala je i da se više nikada ne bi upustila u tako zahtjevnu ulogu.

Edrijen Brodi – The Pianist (2002)

“Pijanist” Romana Polanskog za veliki uspjeh filma dobrim dijelom duguje odličnoj glumi Edrijena Brodija, koji je za ovu ulogu osvojio i Oskara. Priprema za ulogu bila je naporna. Brodi je rasprodao sve što je imao, prekinuo veze sa prijateljima i preselio se u Evropu. Međutim, pravi očaj osjetio je tek kada je morao fizički da se transformiše iscrpnim gladovanjem. Za BBC je izjavio:

“U životu sam iskusio gubitak, osjetio tugu, ali nisam bio svjestan očaja koji dolazi s glađu”.

Uloga ga je iscrpila fizički i psihički i kasnije je priznao da mu je bila potrebna godina i po da se stvari vrate u normalu.

Kolin Firt – The King’s Speech (2010)

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Džordž VFirtje morao savršeno da “skine” mucanje s kojim se njegov lik borio. I baš poput pravog kralja, i Firt je morao da uzima časove koji su mu pomagali da vjerodostojnije oponaša Džordža. To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promijenile jer je imitirao i nervozne tikove koje je Džordž imao. Toliko se uživio da nakon završetka snimanja nije mogao da prestane da muca, pa bi mu se i mjesecima kasnije to nenadano vraćalo tokom intervjua.

Hju Lori – House (2004-2012)

Problem koji je Firt imao s mucanjem, Lori je imao sa šepanjem. Naime, osim što je savršeno skinuo američki naglasak (producenti su izričito tražili “pravog Amera” i izabrali Lorija ne znajući da se radi o Britancu), Lori je sve vrijeme snimanja morao da šepa. U obzir treba uzeti i to da je serija snimana osam godina, što se svakako odrazilo na njegov hod, pa je te probleme vukao tri godine nakon završetka snimanja.

Bob Hoskins – Who Framed Roger Rabbit (1988)

Bob Hoskins razvio je blagi slučaj šizofrenije. Naime, budući da se radi o kombinaciji animiranog i igranog filma, Hoskins je tokom snimanja morao da se pretvara da razgovara sa stvarnim ljudima iako je čuo samo glasove. Kako bi sebi olakšao posao, Hoskins tvrdi da je naučio kako da halucinira i zaista vidi likove s kojima je pričao. U jednom intervjuu priznao je da mu se dešavalo da vidi zeca i nakon što je film snimljen. Ljekar mu je zbog toga preporučio da napravi pauzu i odmori od glume.

Hit Ledžer – The Dark Knight (2008)

Kad smo već kod ludila, treba se prisjetiti i Hita Ledžera i njegove pripreme za ulogu Džokera. Uloge za koju je posthumno dobio Oskara i koju mnogi smatraju najboljim djelom drugog filma o Betmenu. Ipak, mnogi su uvjereni da su upravo pripreme za ovaj film “kumovale” njegovom predoziranju. Naime, pripreme je odrađivao u potpunoj izolaciji. Zatvarao bi se u stan i naporno se pripremao za ulogu psihopate. Ledžer je vodio dnevnik u kom je otkrio da bi nedjeljama spavao samo po dva sata i da se na trenutku gubio, a vjerovatno i pronalazio spas u kombinaciji ljekova.  Obdukcija je pokazala da se radilo o pilulama za spavanje, sredstvima protiv bolova i tabletama za smirenje.

Čarli Hanam – američke serije i filmovi

Mnogi su se iznenadili kada su saznali da je Hanam zapravo Britanac. Naime, Hanam je stvorio karijeru u Americi i to je ostavilo toliki trag da je potpuno izgubio naglasak. Njegovi sugrađani čak su se i šalili na njegov račun nakon što se pojavio u jednom šou i počeo da priča čudnim naglaskom koji je zvučao kao miješavina više američkih regija.

I sam Hanam je priznao da je potpuno zaboravio sopstveni naglasak pa je za snimanje Kralja Artura”morao da angažuje lingvistu koji ga je podučavao materinjem jeziku.

Dženet Li – Psycho (1960)

Glumica Dženet Li najpoznatija je po ulozi u Hičkokovom klasiku, a malo ko može da zaboravi kultnu scenu pod tušem. Posebno Li. Naime, uloga je na nju ostavila toliki trag da je do kraja života odbijala da se kupa pod tušem, već isključivo u kadi. U rijetkim trenucima kada je bila prisiljena da koristiti tuš, neprestano bi gledala prema vratima za slučaj da se ne pojavi manijak s nožem.

Džejms Kromvel – Babe (1995)

View this post on Instagram

#JamesCromwell

A post shared by Marya (@oldfilmsflicker) on

Simpatični film o prasetu s misijom nije pretvorila Kromvela u zvijezdu iako je, realno, imao glavnu ulogu, ali pretvorila ga je u vegetarijanca. Iako ni prije toga nije bio pretjerano lud za svinjetinom, rad na filmu totalno ga je preobratio.

Zavolio je prasiće i od tada je aktivni borac za prava životinja. Njegova namjera je da učini sve kako bi zaustavio patnje životinja.

Send this to a friend