Muzika film i TV ZBIRKA MENTALNIH POREMEĆAJA

Svaki lik u crtanom filmu Vini Pu predstavlja neku vrstu mentalnog poremećaja

Osnov za stvaranje svakog dobrog dramskog teksta jeste dobra raspodjela likova i jake karakterstične osobine svakoga od junaka. Na isti način nastaju i crtani filmovi.

Kreatori ovo imaju u vidu, ali nekada odu i dalje pa se desi da pojedini junaci filmova za najmlađe na ekranu gledaju tipove mentalih poremećaja, kao i način na koji se oni manifestuju.

Crtani film “Vini Pu” dobar je primjer onoga o čemu govorimo.

Glavni lik Vini Pu ima poremećaj ishrane, pa se u crtaću može primijetiti kako ovaj slatki meda neumjereno konzumira hranu.

Njegovi drugari takođe imaju poremećaje.

Na primjer, Piglet je anksiozan odnosno ima napade straha ili panike bez nekog objektivnog povoda, osim toga ima nisko samopouzdanje.

Njihov drugar Tigar ima problem sa poremećajem pažnje ili hiperaktivnošću, ali i bipolarni poremećaj.

Kanga je socialno anksiozan tj. doživljava paniku kada treba da komunicira sa drugim ljudima, kada treba da se obraća većoj grupi ljudi.

Ru je autističan, pa zbog složenosti poremećaja ne komunicira sa drugima i ponavlja jednu radnju.

Zec je opsesivno kompulsivan što znači da boluje od neuroze koju karakterišu opsesivne (prinudne) misli i kompulzivne (prisilne) radnje.

Dječak Kristofer Robin ima šizofreniju, a ona se ogleda u slušnim halucinacijama, paranoidnim obmanama sa neorganizovanim govorom i razmišljanjem, često je praćen prekidom misaonog procesa i emotivnim reakcijama.

Sova je narcisoidna i posjeduje disleksiju, poremećaj čitanja i usvajanja pročitanog.

Magarac boluje od depresije.

Još popularniji crtani film “Sunđer Bob”, prema nekim teoretičarima, krije nešto drugačiju poruku. Svako od junaka ovog crtaća oličenje je jednog smrtnog grijeha.

Sunđer Bob karakteriše požudu, Lignjoslav je oličenje gnijeva, Kraba pohlepe, Plankton pokazuje karakteristike zavisti, Patrik leijnosti, Sendi ponosa, dok Gari predstavlja primjer nekoga ko je proždrljiv.

Ekranizovana bajka “Alisa u zemlji čuda” na izvjestan način afirmiše konzumaciju narkotika time što predstavlja stanja nastala uslijed korišćenja psihoaktivnih supstanci.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
logikaYes
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
logika
Gost
logika

a sto je ovo, ima li ikoga normalnoga vise da gleda crtani kao crtani…. dje ide ovaj svijet….

Yes
Gost
Yes

Dobra analiza.

Send this to a friend