Muzika film i TV

Sve više Nikšićana u školi tanga: Jedinstvena komunikacija bez riječi

Čovjekov život je jedno putovanje, beskrajno usavršavanje, nepresušna inspiracija i avatura. Tango je isto to. Baš kao i život, beskrajno je kompleksan i dubok, satkan od emocija, a uvijek postoji nešto novo da se otkrije, vidi, nauči, uvijek se jave prilike za neke nove izazove i mogućnosti, čak i ono što mislite da ste savladali i da znate možete još da usavršite i produbite znanje, počinje priču o tangu Milena Milić iz škole „Casa del Tango“.

Foto: Onogošt

Kako kaže, škola „Casa del Tango“ „živi“ već četiri godine, u umjetničkom studiju “Luna”, a okuplja sve one Nikšićane i Nikšićanke koji su spremni prepustiti se osjećaju, koje nije strah zagrliti drugo biće, ljude koji žele da napreduju i razvijaju svoju ličnost i koji hoće bolje da razumiju svoje tijelo.

„Kroz tango upoznajete sebe, okolinu, postajete svjesniji i otvoreniji, a lakše uviđate koliko su neki drugi ljudi zatvoreni, koliko su spremni i sposobni za velikodušnost, jer u pravom tangu sebičnosti nema“, objašnjava ona povezujući svaki segment tanga sa životom.

Tako je, kaže, slučaj i sa uzemljenjem- treba da stojimo čvrsto na svojim nogama, da smo svjesni sebe i da tražimo odgovore unutar sebe, a ne izvan sebe, treba da hrabro koračamo, osjećamo energiju i snagu zemlje, i da se odgurnemo od iste kako bismo se vinuli.

Foto: Onogošt

„Da bismo “letjeli” moramo prvo naučiti da koračamo, i moramo iskoristiti podlogu (zemlju) da poletimo što više i vidimo dalje. Kad smo sigurni na svojim nogama – možemo sve“, dodaje ona.

A Nikšićani, iako važe za grubijane, u suštini su znatiželjni i talentovani, kaže Milena, i dolaze u sve većem broju.

„Stalnih članova ima desetak i oni su pravi predstavnici škole, a svake godine imamo još bar po nekoliko upornih zaljubljenika. Javljaju nam se i dolaze svi oni koji žele da osjete nešto drugačije i nauče nešto novo, a pritom da budu okruženi veselim ljudima i pozitivnom energijom“, priča ona.

Foto: Onogošt

Što više učite i više saznajete, objašnjava Milena, postajete i srećniji, sigurniji, samouvjereniji, ali i želite da naučite još više, pa oni koji počnu prve korake tanga u ovoj nikšićkoj školi, obično ne odustaju lako.

„Najbolja stvar je što ovdje svi možete da budete kreativni i da plešete na svoj način, jer vas niko ne tjera da učite koreografije ili akrobacije, niti vas ko ocjenjuje, već ovdje učimo samo korake koje u plesu kasnije primjenjujemo, na naš način. Ne postoje dvije osobe koje plešu isto, i svi imaju drugačiju energiju, osjećaj za muziku i osjećaj za drugo biće, tako da je u tangu svaki ples poseban, drugačiji i neponovljiv. To je jedinstvena komunikacija bez riječi“, neku su od razloga da posjetite „Casa del Tango“, prema riječima instruktorke.

Pored toga, kako ističe, tango je hobi pomoću kojeg, osim predivnog plesa i ljepote koraka, otvaranja svog unutrašnjeg bića i osvješćivanja nekih stvari kojih nijeste bili svjesni kod sebe, upoznajete i divne ljude, putujete svuda zbog tango događaja, a pritom se svuda osjećate toplo i dobrodošlo jer univerzalni jezik za tango je zagrljaj.

„To svi razumiju. I gdje god da otputujete, bilo koje mjesto da posjetite, sigurno je da možete poći i na neko plesno veče tanga, takozvanu milongu. Mi u Nikšiću, takođe, počinjemo sa organizovanjem milongi, tako da će Nikšićani imati sve više prilike da plešu, uživaju, druže se i izražavaju kroz muziku i ples“, najavljuje ona.

Školu tanga nedavno je počela da pohađa Milena Krivokapić. Razlog za to je, kako kaže, je što smatra da je tango ples koji izrazava jaku emociju i da je više potrebna inteligencija i srčanost da muskarac i žena uspješno izvedu ples, nego znanje i tehnika.

„Upisala sam se zbog toga što smatram da će mi tango mnogo toga pružiti, da će osvijestiti, učiniti život bogatijim i ljepšim.Sve ono što ples, pa i umjetnost čine. Smatram da je tehnika dosta zahtjevna, i da kod naizgled najjednostavnijih pokreta “padam ispite” . Iako imam plesnog iskustva, tango smatram zahtjevnim i nimalo lakim i u tehničkom smislu“, pričava nam Milena svoje utiske.

Atmosfera na času je, naglašava, veoma pozitivna i svi koji su zaista žele da budu tu.

„Pozitivno sam iznenađena što ima i muskaraca, jer znam da je ovo sredina gdje još uvijek vladaju predrasude da je ples samo disciplina za žene. Drago mi je da vidim pozitivnu promjenu u prevazilaženju te besmislene predrasude. Komentari polaznika su pozitivni, šalimo se, družimo i makar na tren zaboravimo na svakodnevnicu koja nas zarobljava.To je jedno posebno sat i po, jedan poseban svijet koji treba posjetiti i pridružiti mu se“, preporuka je ove Nikšićanke za kraj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jack
Gost
Jack

Niksic je postao jedan tuzni grad,sa nesretnim gradjanima..Najposlusnije crnogorske ovce su u Niksicu

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Sad sam pričao sa majkom u niksic dolazim preko dana prodam imanje i odmah nazad a obrad ujak može doći kod nas u bar ako oće.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Ne bih oženio niksicanku smučio mi ih je brat od ujaka i ujaci.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Tango je lijepa igra govor tijela.

Dobrilo Savnik
Gost
Dobrilo Savnik

Niksic propo ko i niksicani. Bruka! Pocece i suknje nositi za koju godinu.

Kristijan
Gost
Kristijan

Proradili titogradskog kompklesi….

Tehno
Gost
Tehno

Hahah cudo tebi ne prorade kompleksi, pa da se pozabavis malo gramatikom.

vaseime
Gost
vaseime

Sve vise niksicanki tange u skolu…

Tango,ca ca ca
Gost
Tango,ca ca ca

Nisu ni niksicani sto su nekad bili!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahahaha,Nikšićki tango…..hahahahahaha hahahahah ….

Sveti Sava
Gost
Sveti Sava

Dijete drago , molim se za tebja . 👏

Prc CG
Gost
Prc CG

Ajde bolan kakvo dijete,pa ka bih ti bolan kuću napunio….😉

Sveti Sava
Gost
Sveti Sava

Ne griješi dušu , dijete drago .

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Koji si ti idiot…vidis li???

Prc CG
Gost
Prc CG

A sto zbog čega,a možda i jesam kad sa tobom polemišem,ajde vozi…..!!!!

Bole
Gost
Bole

Prc, ne brukaj se

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

E vala Prc CG, kad ti bar jedan komentar evo mjesecima bude u plusu sa glasovima, potpisacu ti imanje 😀 A ima li ista u CG da se ti ne segacis ? A to sto se smijes nama niksicanima, volio bih te vidjeti da nam to u oci uradis. A okle, zabotavih da treba ono nesto za to 😀

Send this to a friend