Muzika film i TV

Svijet srlja u ništavilo

Eyesburn se vraća na scenu – sa svom žestinom kultnog crossover benda, duhovima revolucije i energijom slobodne misli svoje generacije. A možda i nekih novih.

Album “Fool control” snimili ste 2000. Može li se reći da je naslovna pjesma sa tog albuma aktuelna i danas u svjetskim okvirima?

“Tako je. Iako je album pisan prije 20 godina, tekstualno je još uvijek aktuelan. Ništa se nije promijenilo. Kontrola budala je jača nego ikada, i stvari ne obećavaju promjene na bolje. Svijet sve više i više srlja u ništavilo. Muzički takođe… pjesme su prošle test vremena”.

Vi ste kao bend imali veliki broj nastupa tokom demonstracija devedesetih godina. Da li bi se ondašnji Eyesburn priključio današnjim protestima?

“Ne mislim da je na današnjim protestima potrebno organizovati koncerte. Situacija je vrlo ozbiljna i svaka forma zabave bi samo rasplinula cijelu stvar”.

A da li bi se, ako bismo krenuli u suprotnom pravcu, današnji Eyesburn priključio demonstracijama iz devedesetih?

“Nekako je tad sve išlo jedno sa drugim prirodnim putem. Drugačija je atmosfera bila tada. Mentalitet je bio drugačiji, solidarnost je bila jača”.

Da li uopšte postoji “današnji Eyesburn” i šta vas je motivisalo da se ponovo okupite poslije tri godine od zvaničnog prestanka saradnje?

“Kako to mislite da li postoji?! Očigledno da postoji! Veliki broj ljudi želi da ponovo budemo tu. Sama inicijativa o ponovnom okupljanju nije potekla od nas, ali smo se svi obradovali i prihvatili tu ideju sa zadovoljstvom. I evo, već par mjeseci se viđamo, vježbamo, radimo šta treba za bend i dobar je osjećaj! Nekako su sve loše stvari iz prošlosti izgubile na značaju i ostale su samo dobre”.

Svi članovi benda su multiinstrumentalisti. Koliko je to pomoglo u žanrovskoj promjeni iz hardroka/metala u rege zvuk i sa kojim biste žanrom eksperimentisali u budućnosti?

“Svako je donio svoj uticaj i tako smo došli do te prepoznatljive formule. I dalje svi slušamo istu muziku. Recimo da bismo u budućnosti pokušali da se približimo world muzici”.

Send this to a friend