Muzika film i TV

Tamara Todevska: Nakon uspjeha na Evroviziji, vrijeme je za karijeru van Makedonije

Makedonska pjevačica Tamara Todevska na ovogodišnjoj Evroviziji u Tel Avivu, oduševila je publiku pjesmom “Proud” kojom je predstavila svoju zemlju. Moćna balada talentovane pop pjevačice govori o toleranciji, miru i ljubavi, a to je ujedno bilo prvo predstavljanje Makedonije na Evroviziji pod novim imenom – Sjeverna Makedonija.

Tamarina zemlja upravo je ove godine ostvarila najbolji rezultat na najpopularnijem festivalu lakih nota. Na kraju finalne večeri 18. maja završila je na osmom mjestu.

“Iskreno, očekivala sam. Još od prvog momenta kada sam čula pjesmu znala sam da u njoj ima nešto posebno. Pjesma ‘Proud’ je jedina pjesma na koju se ježim kada je pjevam. Ovo je pjesma mog života”, rekla je Todevska.

Makedonija se ove godine odlučila za jednostavan nastup, bez igrača, grafike, robota i agresivnog stajlinga što čini većinu evrovizijskig nastupa godinama unazad. Tamara je bila sama na sceni, a glavni su joj aduti bili dobra pjesma i vrhunska interpretacija.

“Posljednja tri mjeseca bila su u potpunosti posvećena svakodnevnim probama. Nismo željeli apsolutno ništa ostaviti slučajnosti. Željeli smo da apsolutno sve bude savršeno. Imala sam odličan tim iza sebe i ponosna sam na naš uspjeh. Što se tiče scenskog nastupa, smatrala sam da je najbitnije da pokažem pravu, istinsku emociju, a imali smo i dobru pjesmu, sve ostalo nije bitno”, rekla je Todevska.

Tamari nastupi na Evroviziji nisu nepoznanica. Godine 2004. prvi put je bila na evrovizijskoj sceni u Istanbulu kao prateći vokal Tošetu Proeskom koji je tada pjevao “Life”. Samo četri godine poslije predstavljala je svoju zemlju pjesmom “Let Me Love you” u Beogradu i to sa reperom Vrchak-om.

“Moje prethodno iskustvo mi je mnogo pomoglo, no trebate znati da je Eurosong svake godine sve boji i bolji. Ove godine Eurosong je pratilo više od 200 miliona ljudi i to je zaista najveći televizijski šou na svijetu”, rekla je Tamara.

Kaže i kako se zapravo u ovih 15 godina najviše ona sama promijenila. Postala je mudrija, pametnija, iskusnija i više vjeruje u sebe i svoj uspjeh.

“U međuvremenu sam se udala, rodila dvoje djece. Kada su se oni rodili, rodila se i nova Tamara. Oni su mi zaista u potpunosti promijenili život i moja su najveća radost i moj najveći ponos”, kazala je Tamara.

Ono što je specifično za Makedoniju i Makedonce jeste da je ova mala zemlja iznjedrila neke od najvećih muzičkih zvijezda. Poslovica glasi: “Kroz Srbiju ne igraj, kroz Bosnu ne pjevaj, a kroz Makedoniju niti igraj niti pjevaj”.

“Najvjerovatnije je to naša emocija. Mi smo mnogo emotivan narod i to se najbolje oslikava kroz našu muziku. Ponosna sam na staru, tradicionalnu makedonsku muziku i zaista se nadam da je naš narod ponosan na nju gdje god se nalazio”, kazala je Tamara čije je cijela porodica u muzičkim vodama.

Njen otac je profesor na Muzičkoj akademiji u Skoplju, majka je opersa pjevačica, a starija sestra popularna pop pjevačica Tijana Dapčević. Tamara navodi kako joj je upravo Tijana bila najveća podrška kada je odlučila uploviti u estradne vode.

“Tijana i moja porodica uvijek su mi bili najveća podrška. Oni su ti koji su vjerovali u mene i onda kada niko nije vjerovao. Bez njih, danas, ništa ne bi bilo isto. Beskrajno sam im zahvalna za sve”, kazala je Tamara i dodala kako i danas često zatraži muzički savjet od sestre Tijane, ali i Tijana od nje.

“Živim život iz snova i beskrajno sam zahvalna Bogu što mi je omogućio da se bavim onim što zaista volim da radim. Kada sam bila mala, moj muzički uzor bila je Šanejd O’Konor i bila sam luda za spotom ‘Nothing Compares to You’. Tada sam čak željela da se ošišam kao ona, ali hvala Bogu za tu moju namjeru majka je saznala na vrijeme”, kazala je kroz smijeh Tamara.

Pjevačica kaže da je, nakon velikog uspjeha na Eurosongu, pravo vrijeme za njenu karijeru van Makedonije, a da njen tim već uveliko radi na tome.

Send this to a friend