Muzika film i TV kako nam je, tako nam je

To kako živimo i kako se ponašamo često ukazuje na neku ozbiljnu patologiju

Foto: Maja Memić

“Svi smo mi raspadom Jugoslavije dobili priliku da živimo u onome za šta smo se borili. Pa sad, kako nam je, tako nam je”, rekao je u intervjuu za novi broj NIN-a Goran Bogdan.

Glumac porijeklom iz Širokog Brijega, koji trenutno u Zagrebu završava snimanje serije po romanu Roberta Perišića “Područje bez signala” u režiji Dalibora Matanića, a poslije toga dolazi u Beograd gdje nastavlja snimanje serije “Vrijeme zla” po istoimenoj trilogiji Dobrice Ćosića, u režiji Ivana Živkovića – za NIN je govorio o sebi, svom porijeklu i vaspitanju, nominaciji za najboljeg evropskog glumca, stvarima koje voli da gleda, ali i o balkanskim razlikama i razmiricama u kojima odbija da učestvuje.

“Uvjeren sam da su naše razlike nešto što treba slaviti, što predstavlja naše bogatstvo. To je nešto pozitivno, kao neki dobar materijal za gorivo kojim se jedno društvo pokreće. Na tim različitostima bismo mogli da gradimo naše blagostanje. Ja bih te različitosti koje smo prošli u istoriji Balkana pakovao i prodavao u limenci. Bila bi to fina zarada”, smatra Bogdan.

Svjestan je, ipak, da ljudi na našim prostorima drugačije poimaju razlike.

“Mi smo ti teroristi. Najprije sebe terorišemo zbog razlika, a potom i druge. Mi snižavamo druge oko nas da bismo stvorili iluziju sopstvenog rasta. To je toliko ružno a uz to i glupo, jer se troši uzaludna energija. Em spadaš u male narode, em se zaludno baviš glupostima. To kako živimo i kako se ponašamo često ukazuje na neku ozbiljnu patologiju”, naglasio je Bogdan i dodao da ne razmišlja o tome kako se na nekom drugom mjestu bolje živi.

“Ja ovdje živim, ovdje radim, ovdje mi je stalo da se dobro osjećam. Ja svoj život stvaram, moji nacioni su unutar mene. Mene su te granične i nacionalne ograde prestale davno zanimati, ja sam stvaram svoje svjetove.”

Dodao je da ne gleda filmove kao glumac “nego baš kao gledalac kome se nešto dopada ili ne” i zaključio:

“Inače, volim da gledam Zorana Kesića i uživam dok traje njegova emisija. On je za mene fantastičan miks nekoliko kvaliteta. Jednom sam bio kod njega u emisiji, a nadam se da ću opet”.

Send this to a friend