Muzika film i TV

Tonči: Optužuju me da sam u Hrvatsku doveo turbo folk

Tonči Huljić svojim muzičkim, kompozitorskim i producentskim radom već četiri decenije uspješno gradi kako svoju, tako i karijere drugih izvođača. I najzanimljivije u cijeloj priči o Huljiću jeste što njegove najplodonosnije saradnje s drugim izvođačima ne traju sezonu niti dvije, već godinama. To najbolje znaju Doris Dragović, Jelena Rozga, Petar Grašo, Maksim Mrvica, Danijela Martinović, Jole. Grupa Magazin je poseba priča. Sve što je jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima napravio, može se zahvaliti upravo njemu.  “Put putujem”, “Tri sam ti zime šaptala ime”, “Ti si želja mog života”…, samo su neki od starijih hitova spomenutog benda koje i danas pjevuše generacije rođene nakon osamdesetih.

Stepenicu ka vrhu podigao je 2015., kada je napisao i svoj prvi mjuzikl naziva “Pacijenti”. Da ne voli stalno tjerati isti stil, potvrdio je nedavnom saradnjom sa splitskim reperima Vojkom i Krešom Bengalkom.

Ipak, često je na meti kritika da zapravo stvara turbo folk.

“U četiri decenije se morate mijenjati. Da danas napišem pjesme koje sam pisao osamdesetih godina ili prije pet, to bi bilo smiješno. Danas se stvari jako brzo mijenjaju, morate biti u trendu, informisani, morate biti u igri, dok imate volju. Imam mnogo projekata, opet me je „uhvatila“ instrumentalna muzika, imam planove i sa Zagrebačkom filharmonijom. Najveći uspjesi moje karijere bili su u instrumentalnoj muzici. Dok sam još mlad, mogu se igrati”, kaže Tonči.

“Godinama sam bio napadan da sam u Hrvatsku uveo turbo folk i slično, da bi se danas to promijenilo. I reperi su počeli obrađivati neke moje pjesme, pa ja unesem u to neku svoju živost i drago mi je da je to pomoglo naglom razvoju karijere Vojka”, dodaje muzičar iz Splita.

Send this to a friend