Muzika film i TV

Toni Soprano živi i nakon smrti Džejmsa Gandolfinija

Sada već davne 2013. godine umro je glumac Džejms Gandolfini, najpoznatiji po liku Tonija Soprana kog je tumačio u seriji “Sopranos”.

Postoji sijaset filmova, serija, koji su se bavili mafijom. Platnom su protutnjali nebrojeni glumci, ostavivši nam u amanet nezaboravne uloge. Kultne scene, dijaloge koji su postali dio kolokvijalnog žargona, i daljeg oponašanja, piše portal vitraz.net

“Kum”, Džo Peši, Džoni Dep u “Doni Brasku”, Paćino u “Karlitovom putu”, oduzimajte, dodajte po sopstvenom senzibilitetu. Ostajala su njihova imena, ispečatirana vječnim otiscima njihovih uloga.

“Ali nikada uloga nije zamijenila pravo ime i figuru, niti je fikcija jednim potezom izbrisala realnost kao što je izvedba gospodina Gandolfinija”, piše autor teksta Pavle Jakšić.

Dodaje se da je u “Sopranosima” sve tako lično, i za sve pojave se vezujete, kao da vam je neko ubacio bespomoćnog zlatnog retrivera kroz prozor.

Sopranosi su porodica, likovi su osobe koje vas iskreno razočaravaju, vesele, koje iznova pokušavate da odgonetnete. Oni su mozaik, a lijepak je Toni.

Gandolfini je kupio cijelom osoblju serije “Sopranosi” satove u vrijednosti od dva miliona dolara. Svi koji su ga poznavali govorili su da galantniju osobu nikada nisu sreli.

Kada Toni izgovori u seriji da je porodica najvažnija, i da “pravi muškarac uvijek vodi brigu o svojim dugovima”, momenat je koji pamtite, poput muških razgovora sa djedom ili ocem, koji su vam asocijacije na prve vjesnike usađivanja čvrstine i kodeksa, piše vitraz.net.

“Njegova prijateljstva, poput onog sa Silvio Danteom su vam vodilja i smjernica za iskrene odnose. Njegove greške, izlive bijesa, licemjerje, opraštate mu bespogovorno. Ukoliko on ne ponudi izgovor, smislićete ga vi. Jasno je da ovo nisu reakcije na ulogu, već na osobu koja zaista postoji. On ju je stvorio”, navodi se u tekstu.

Porodica, emocije. Kada se u njujorškoj piceriji sveti zbog časti ćerke Medou, kada ispija rakiju, grapu Nonino sa sestrom Dženis, kada sinu Entoniju objašnjava da kriminal nije staza na kojoj želi da ga gleda. Kada voli i mrzi ženu Karmelu.

Tuga i melanholija kada žali za patkama koje ga napuštaju.

Buntovnost i hrabrost kada prkosi Džoni Seku, kasnije i Fil Liotardu.

Jednostavnost i lakoća življena kada sa peškirom i tompusom pohodi bazen ispred kuće.

Moć i odlučnost u svakoj njegovoj pori. I sam se nekako osjetiš kuražno i prkosno.

Grijeh i egoizam dok po kockarnicama krizu srednjih godina liječi dvadesetogodišnjakinjama, odsustvo empatije, sebičluk, poroci.

Ne postoji osjećaj ili tema koju ne vezujete za Toni Soprana.

Mogli ste million puta da čujete pjesmu benda Kinks “I’m Not like Everybody Else”, ali kada je budete čuli u sezoni 5 (Cold Cuts), ona će vam zauvijek biti Toni. Kao i numera “Don’t Stop Believing” grupe Journey.

Bio je pravi prijatelj – rijetkima, davao je sve, ali ne svima, temperamentan, buran, unikatan. Intervju Majkla Kobolda magazinu GQ možda najbolje odslikava koliko je Džimi bio normalan, na zemlji, koliko autentičan, noseći srce na rukavu, bez zaštitnih korica. Baš kao i Toni.

Džejms Gandolfini možda i nije glumio. Možda je on Toni.

1 Komentar na "Toni Soprano živi i nakon smrti Džejmsa Gandolfinija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend