Muzika film i TV Treba biti aktivan i u starosti

Trip je u 102. godini objavio svoj prvi album i dao savjet za dug, produktivan život

„Znam da sam lud za tobom, izgubljen bez tebe i priznajem ti svoju naklonost. Ali dušo, postoji problem – jednostavno ne mogu da ti zapamtim ime“. Ovo je refren jedne od ukupno deset pjesama sa albuma „Senior Song Book“, autora Alana Tripa koji je napunio 102 godine. Sve pjesme su šaljivog teksta i iste tematike – tuge zbog starenja.

Zanimljivo je i to što je ovo album prvijenac ovog, kako za sebe kaže, polu-penzionera.

„Ljudi me pitaju kako to da živim toliko dugo, a sačuvao sam mentalnu svježinu. Kada sve uzmem u obzir, odgovor je u tome da se nikad stvarno ne penzionišeš, već da ostaneš aktivan i nakon odlaska u penziju. I vaš život će se srećno nastaviti“, odgovara Trip.

Japanski stručnjak za dugovječnost, doktor Šigeaki Hinohara, koji je živio 105 godina, takođe je rekao da je ključ dugog, srećnog života ostati aktivan.

„Ne treba se nikada penzionisati, ali ako se mora, trebalo bi da to bude mnogo kasnije od 65 godina“, izjavio je svojevremeno Hinohara.

Hinohara je od svoje 65. godine radio 18 sati, sedam dana u nedjelji kao volonter i „uživao je svakog minuta“. U stvari, volontirao je do posljednjih nekoliko mjeseci prije smrti, 18. jula 2017. godine.

Send this to a friend