Muzika film i TV

Tužna godina bez Ljubiše Samardžića

Legendarni srpski glumac, omiljen među generacijama gledalaca na jugoslovenskim prostorima, Ljubiša Samardžić Smoki, preminuo je 8. septembra prošle godine poslije teške bolesti u Beogradu u 81. godini života.

Ljubišina supruga Mirjana, s kojom je proveo pet decenija u braku, juče je s porodicom održala godišnji pomen i dala potresnu čitulju.

“Dragi Beko, Puki naš, prošla je godina, ostale su lijepe uspomene”, stoji u poruci.

Čuveni Smoki preminuo je u 81. godini nakon teške bolesti. Rođen je u 19. novembra 1936. Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Pažnju kritike privlači ulogom šarmantnog nespretnjakovića u “Prekobrojnoj“, a zatim snima filmove “Pješčani zamak“, “Dani“ i “Desant na Drvar“. Za film “Jutro“, gdje tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi“ 1969. godine.

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vrijeme, i u djelima društvene problematike: “Ljubavni život Budimira Trajkovića“, “Smrt gospodina Goluže“, “Život je lijep“, “Kuća pored pruge“ i drugi. Na televiziji je nastupao relativno malo, glavne uloge u četiri televizijiske serije – “Kuda idu divlje svinje“, “Dimitirije Tucović“, “Vruć vjetar“ i “Policajac sa Petlovog brda“.

Tokom pet i po decenija duge karijere tumačio je brojne uloge koje su stekle status legendarnih, kultnih ostvarenja i koje su dale svojevrsni pečat jugoslovenskom filmi i kulturi.

Ljubiša je po sopstvenoj želji sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, pored sina Dragana. Samardžićev odlazak duboko je potresao brojne njegove kolege.

“Ti si nam, Ljubiša Samardžiću, došao sa nebesa. Idi kući i naspavaj se pored svog Gage, pa u nebeski bioskop”, izjavila je na komemoraciji glumica Ljiljana Blagojević.

3 Komentara na "Tužna godina bez Ljubiše Samardžića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend