Muzika film i TV

Učestvuje li Crna Gora na Eurosongu 2020?

Zvanična odluka o učešću Crne Gore na Eurosongu 2020. u holandskom Roterdamu još je u magli. Generalni direktor RTCG-a Božidar Šundić poručuje da je Savjetu “uputio mišljenje” te da je na njemu da odluči, dok Ivan Jovetić, predsjednik Savjeta, uzvraća da to tijelo ove godine daje saglasnost sa odlukom generalnog direktora, koja Savjetu nije upućena, ali im menadžment jeste saopštio da je rok za prijavu za učešće istekao, pišu Vikend novine.

Informaciju da Crna Gora neće učestvovati na Eurosongu 2020. juče rano ujutru prvi je lansirao inostrani internet portal Esctoday, pozivajući se na neimenovani izvor iz RTCG-a. U obrazloženju, autor teksta navodi da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) RTCG-u omogućila da “probije” prvobitni rok za prijavu, koji je isticao 10. oktobra, ali da i nakon toga Javni servis nije uspio da ispuni neophodne kriterijume, poslije čega je odlučio da odustane od učešća.

Premda na zvaničnom sajtu Eurosonga ta informacija nije potvrđena, Vikend novine su od dobro upućenih u evrovizijska dešavanja na crnogorskoj sceni juče saznale da je vijest o odustajanju istinita. No, zvanične potvrde o konačnoj odluci u taboru RTCG-a nema, a o ovom pitanju nisu usaglašeni stavovi generalnog direktora Javnog servisa Božidara Šundića i Ivana Jovetića, predsjednika Savjeta RTCG-a.

U razgovoru za Vikend novine, Šundić demantuje da je odluka donešena, poručuje da je riječ o nagađanju i lopticu prebacuje u dvorište Savjeta.

“Generalni direktor daje Savjetu RTCG-a mišljenje o Eurosongu, a Savjet odlučuje, jer se radi o cifri koja premašuje ovlašćenja generalnog direktora. Mi smo zvanično uputili zahtjev Savjetu i čekamo odluku. Ne smijem ništa reći prije toga. Ako Savjet kaže mi smo odlučili da bude Eurosong, ja to prihvatam. Ako kažu drugačije neće biti Eurosonga. Do tada niko ne može da kaže da li će biti učešća ili neće. To su nagađanja. Savjet bi morao da odluči brzo, u narednih nekoliko dana, jer moramo organizatore (EBU) da obavijestimo. Oni to mogu odlučiti i na elektronskoj sjednici”, jasan je Šundić.

S druge strane, Jovetić negira da je Savjetu saopštena odluka generalnog direktora, koji, kako kaže za Vikend novine, nakon promjene Statuta i načina rada donosi odluku, a Savjet daje saglasnost.

“Odluku treba da donese generalni direktor, što još nije učinjeno. Menadžment nam je saopštio da je rok za prijavu istekao, tako da ne vidim smisao donošenja odluke za neki događaj za koji je rok istekao. Prošle godine, Savjet jeste donosio konačnu odluku, ali smo mijenjali Statut i način rada. Dakle, ove godine procedura bi trebalo da bude sljedeća: odluka generalnog direktora, pa tek onda saglasnost Savjeta, zbog iznosa koji prelazi granicu koju generalni direktor ima. On može da potpiše do nekih, u ovoj godini, 110.000 ili 111.000 eura, a za Eurosong je riječ o nekih 130.000 eura. Ako rok nije istekao, a odluka se donese, možemo opet pričati o tome i imaćemo to na dnevnom redu ne znam da li će biti na prvoj narednoj sjednici, ali može i to da se desi. To je najmanji problem što se Savjeta tiče. Ili, ako procijenimo da je to nešto o čemu Savjet treba da odluči, a mislim da nije”, zaključuje Jovetić, aludirajući na pomenute promjene Statuta i načina rada.

U iščekivanju konačne odluke i toga čija će biti posljednja, podsjetimo da je Crna Gora prvo učešće na Eurosongu zabilježila 2007. Od tada, nije učestvovala na izdanjima 2010. i 2011. Na 11 učešća svega dva puta naši predstavnici plasirali su se u finale učinili su to Sergej Ćetković i Nenad Knežević Knez, 2014. odnosno 2015. Posljednje dvije godine RTCG je organizovao Monteviziju prvu povratničku osvojio je Vanja Radovanović, a ove godine trijumfovao je D-moll.

24

avatar
1000
21
3
0
 
24
free samplesDejo CirihNebojsaCrna GoraCrna Gora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
free samples
Gost
free samples

kako ce sad Sabrija i Ivan?

Dejo Cirih
Gost
Dejo Cirih

Ja bih te 130 000 dao da se spasi nečiji život kao npr neka donacija. ……👍

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Učestvuje Kosovo!!! Da je vječno i da je nezavisno!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Ne jer još nijesu otkrili gdje se nalazi.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Neka ne ucestvuje, prva dobra vijest u posljednjih 100 godina.

Prc CG
Gost
Prc CG

Učestvovali bi vi nego nemate sa kim ni sa čim,samo mogu da vam se sprdaju kad se pojavite.
Prsla Crna Gora

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Neka Sabrija, ne bulazni.

Los ZETA s
Gost
Los ZETA s

Ja nijesa, pametan stase ceka pase penzije ne ukidaju i plate smanje u zdrastvu i prosvjeti ipak mi smo drzava koja bar u necem treba da prednjaci

veki
Gost
veki

nije, nije važno učestvovati,

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Bolje da gledamo ,,zivu istinu,, (ko je gleda) za 150.000 eura no evroviziju-sledeci gost je izgleda neki marsovac.

Borusvnk
Gost
Borusvnk

Nemojte molim vas eto,spasite nas bruke

Bazinga
Gost
Bazinga

Mozda je i bolje ovako, ESC fanovi su razocarani nasim povlacenjem, ali lise Kneza godinama nismo mogli da doguramo do finala. Kad se vec trosi novac, bolje da dobro razmisle do naredne godine kakve pjesme salju, da bar imamo vajde od toga.

Micko
Gost
Micko

Mozda najbolje referendumom da se odluci,nije to mala stvar aloooo🤔🤔🤔

anonimni
Gost
anonimni

Bolje te troškove preusmjeriti u dobrotvorne svrhe nego da plaćamo Sabriji i Ivanu ekskurzije po Evropi.

Dado
Gost
Dado

Bolje da se novac naminenjen za ovu priliku preusmjeri na lijecenje djece (koja se lijece donacijama od sms poruka) ili za socijalno ugrozene. Njima znaci svaki euro. A ova “gospoda” koja se svake godine bahate po Evropi na racun gradjana, neka sjede doma za promjenu…
I onako do sad nista korisno nisu uradili za Crnu Goru!

Patriota
Gost
Patriota

Nema potrebe u svakom slucaju, ranije je pretsavljalo uzitak ali vise ne, jer sama evrovizija je postala namjesteno takmicenje nizerazrednih pjevaca

Pravednik
Gost
Pravednik

Problem je sto mi, kao narod, ocekujemo previse. Fudbal, kosarka, eurosong… Ma ako nismo prvi, neuspjeh je. Na Eurosong treba gledati kao na priliku za promociju Crne Gore. Na najljepsi nacin. Prepreke su ego, nametanje ideje u uspjehu i previsoka ocekivanja. Sta je sa starim dobrim savjetom: vazno je ucestvovati i predstaviti sebe u najboljem svijetlu.

Send this to a friend