Muzika film i TV

Upoznajte Mirsada Suljovića, zvijezdu filma “Servantes”

Film o slavnom španskom književniku Migelu de Servantesu snimljen je ove godine u Ulcinju, gradu u kojem je kao zarobljenik boravio 1575. godine i našao inspiraciju za nastanak Dulsineje, junakinje njegovog najpoznatijeg djela “Don Kihot”. Ostvarenje pod nazivom “Servantes”, djelo je NVO Ad Hoc, na čelu sa rediteljem Robertom Jankovićem.

Scene su snimanje u Starom gradu, na plažama…

Zarobljenog Servantesa glumi mladi Ulcinjanin, Mirsad Suljović kojem je ovo prva uloga na filmu. Ovaj mladić se godinama bavi folklorom i moderinim plesovima. Nastupao je na brojnim plesnim takmičenjma i osvajao priznanja. Svira harmoniku, a kao model, pojavljivao se u muzičkim spotovima. Student je Fakulteta za kriminalistiku i bezbjednost u Podgorici.

“Snimanje filma je novo i zanimljivo iskustvo jer sam se po prvi put na taj način bio ispred kamera. Spremao sam se spontano, imao sam dosta vremena da uđem u ulogu Servantesa i nadam se da ću ispuniti očekivanja i ostaviti svoj pečat kod gledalaca”, priča Suljović za portal CdM.

Premijera filma “Servantes” krajem januara

Film sadrži spceijalne efekte, scene mačevanja i borbi, a Suljović napominje da mu nijedan zadatak nije teško pao.

“Nije ništa bilo preteško jer sam imao veliku želju da snimam taj film s obzirom da postoji legenda da je Servantes bio u Ulcinju i kad je bilo takvih situacija trudili smo da ne odustajemo da bi došli do cilja koji smo zacrtali. Neke stvari sam znao o Servantesu prije nego sam prihvatio ovu ulogu, ali tokom upoznavanja i pripreme, bio sam fasciniran načinom života, snalažljivošću u svim sferama njegovog života i jakim karakterom”, dodaje naš sagovornik.

Narodne priče da je Servantes dio života proveo u Ulcinju potrđuju arhivski zapisi. Španac se u tom gradu našao kao zarobljenik gusara, po kojima je Ulcinj bio poznat.

Pojedini istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. Jer,“Don Kihot” je nastao poslije Servantesovog robovanja u Starom gradu, koji se u romanskim državama naziva Dulcinjo. Predanje pominje izvjesnog Serveta, čija se sudbina, ali i osnova imena, poklapa sa Servantesovim.

Migel de Servantes

Šetnja kroz mnoge tekstove odvešće nas do saznanja da je 24-orogodišnji Servantes dopao robije “jednog dana 1575. godine kada su tri ulcinjska leuta (brzi gusarski čamci) pod komandom strašnog kapetana Arnauta Mamija napali neku špansku fregatu u Sredozemnom moru. U krvavom obračunu, gusari su savladali ratoborne Špance i brod sa zarobljenicima dovezli u svoju luku. Među zarobljenicima je pronađen i jedan sa posebnom preporukom španskog kralja. To je značilo da se radi o vrijednom robu za koga je, prema procjeni vlasnika, trebalo uzeti dosta zlata”.

Mještani su ga nazvali Servet, što je osnovica imena kasnije slavnog Španca. Njegovo ponašanje se pratilo sa posebnom pažnjom. Ovaj bi rob, primijetili su Starograđani, do kasno u noć ostajao budan u svojoj ćeliji, stalno nešto razmišljao i zapisivao. Danju je, interesantno, uvijek pjevao, pa su djevojke često izlazile na prozore da ga slušaju, a jednoj od njih to nije bilo dovoljno, pa je svaki put kada bi rob Servet pošao u šetnju dozvoljenim stazama, išla za njim. Tako se rodila ljubav između mještanke i nepoznatog roba. Nakon nekoliko godina, jedan je stranac donio mnoštvo novaca i oslobodio roba, koji je sa sobom poveo i lijepu Starograđanku.

Po jednoj drugoj predaji, vlasnik je Miguela odveo u Alžir, odnosno u Berberiju, sa kojima su Ulcinjani imali bliske veze. Kupio ga je jedan od najsvirepijih tamošnjih glavara, izvjesni Hasan-aga. Odatle je Servantes uspio da se izvuče zahvaljujući španskim fratrima koji su otkupljivali zemljake zarobljene po Mediteranu. Za Miguela su morali da izbroje 500 zlatnih talira i tako je on, kako se navodi, poslije pet godina teškog robovanja, stupio na špansku zemlju. Nakon toga će uslijediti “Don Kihot” i priča o Dulčineji, odnosno Ulcinjanki.

Servantes se prije nego što je oslobođen u septembru 1580. godine i krenuo za Španiju, branio od optužbi da je sarađivao sa berberskim gusarima. Možda je sa njima došao do Ulcinja ili je od njih ili drugih zarobljenika slušao priče o „luci Dolcinjo“, sa druge strane mora.

Ova priča ovjekovječila je ime Ulcinja.

Film o najslavnijem ulcinjskom robu snimana je ljetos na plažama i trgovima Starog grada. Servantesovu partnerku tumači mlada Margareta Škrelji, a statisti su bili brojni žitelji Ulcinja.

Premjera se očekuje krajem januara u Centru za kulturu.

Branko Vukelić

Send this to a friend