Muzika film i TV

Uskoro nova knjiga o legendarnom Kurtu Kobejnu i bendu Nirvana

Samo nekoliko dana prije 25. godišnjice smrti Kurta Kobejna, bivši menadžer benda Nirvana, Deni Goldberg je odlučio da podijeli uspomene na kratak, ali nezaboravan period rada sa legendarnim muzičarem, najavivši knjigu “Serving the Servant: Remembering Kurt Cobain”.

Knjiga sažima intenzivan period koji obuhvata događaje od 1990. do 1994. godine, kada je bend Nirvana doživio veliki uspon, od trenutka kada su Goldberg i njegov kolega Džon Silva pristali da budu njihovi menadžeri do trenutka kada je izašao Nirvanin najuspješniji album “Nevermind”, koji ih je vinuo u zvijezde i učinio kultnim bendom.

“Počeo sam da radim sa Kurtom godinu dana prije nego što je izašao album ‘Nevermind’ i ostao uz njega do njegove smrti. Pri pominjanju Kobejna, mediji su još uvijek skloni da se fokusiraju na njegovu tragičnu smrt. Iako je nemoguće ignorisati unutrašnje demone koji su ga mučili, istražujući i pišući ‘Serving the Servant’, fokusirao sam se na Kurtov sjaj, njegov smisao za humor i njegovu ljubaznost prema okruženju. Bio je vrlo slojevita ličnost, zbog čega su ljudi iz njegovog okruženja imali utisak da ne poznaju istu osobu. Upravo zbog toga se nadam da ću ovom knjigom uspjeti dodati još jednu dimenziju Kurtovom nasljeđu”, rekao je Goldberg.

Goldberg je svjedočio Kobejnovoj vezi sa Kortni Lav, rođenju njihove kćeri Frensis Bin, te medijskoj fami koja je sve to pratila, sve do Kobejnove posljednje bitke sa zavisnošću i u konačnici – njegovog samoubistva.

Oslanjajući se na lične uspomene, dokumente, intervjue sa Kortni Lav i basistom iz benda Nirvana, Kristom Novoselikom, te članovima porodice i prijateljima, knjiga sažima priče koje je Goldberg prikupljao i obrađivao godinama.

Knjigu “Serving the Servant: Remembering Kurt Cobain” već je pohvalio Terston Mur iz benda Sonic Youth i Džoan Džet, koji su odali počast bendu Nirvana 2014. godine, kada je uvršten u Dvoranu slavnih rokenrola.

Očekuje se da će knjiga biti dostupna javnosti od 2. aprila.

Send this to a friend