Muzika film i TV

Veliki folk hitovi koje su radili pop i rok izvođači

Brojne folk hitove koje slušamo po klubovima, svadbama i kafanama napisali su kompozitori (kantautori) kojima je primarno pisanje i izvođenje pop pjesama.

U tekstu koji slijedi nabrojićemo samo neke folk hitove Leontine VukomanovićŽeljka Joksimovića, Sergeja Ćetkovića, Dina Merlina…

Sergej Ćetković

Crnogorski kantautor se kao autor našao na albumu “Kraljica” Seke Aleksić. Do saradnje je došlo na inicijativu folk pjevačice, a Sergej je za nju uradio pop baladu “Gde smo mi”. Seka je tada pokazala da se dobro snalazi van folk melosa i bez njenih neartikulisanih trilera.

Knez

Crnogorski pop-dens pjevač koji je bio aktuelan devedesetih, sarađivao je sa Cecom u to doba, a kao najbolji primjer ovog spoja bila je pjesma “Znam”.

Knez je otkrio da je do saradnje sa Cecom došlo preko njenog pokojnog supruga Željka Ražnatovića Arkana. “Što je za pisanje Njegoš, to si ti za muziku”, rekao je Arkan tada Knezu i naručio nekoliko pjesama za Cecu…ako je vjerovati poznatom Crnogorcu.

Leontina

Poznata kao hitmejkerka, Leontina je donijela brojne uspjehe pjevačima iz pop branše poput Marije Šerfović, Željka Joksimovića, Bojana Marovića i Romane Panić. Međutim, Vukomanovićeva je je svojevremeno radila i za narodnjake. Ne krije da je prvi veći novac zaradila sa pjesmom “Plavi haos” koju je napisala Vanesi Šokčić davne 1995. godine.

Pored Vanese, Leontina se pojavila kao tekstopisac i kompozitor kod Đanija, Dajane Penezić, Saše Matića, ali ubjedljivo najvći hit postigla je sa Sanjom Đorđević. Sjećate li se “Ti spavaćeš na mojoj strani kreveta” ili u narodu poznatije pod nazivom “Crveni lak”? To je radila Leontina.

Željko Joksimović

Joksimović je za “kraljicu tuge” Vesnu Zmijanac, uradio jednu od njenih najljepših balada “Šta ostane kad padnu haljine”. Tada je bio u vezi sa Leontinom koja je radila prateće vokale. Poznati kantautor napravio je za Halida Bešlića jednu od njegovih najpoznatijih pjesama “Miljacku”, a za Harisa Džinovića pisao je “Traži, traži”.

Al Dino

Al Dina teško možemo da svrstamo u neki muzički žanr. On kombinuje bosanski sevdah, pop, džez… ​Pjesmu koja je jedna od najlepših u karijeri Ane Bekute “Ničija” uradio je upravo on. Ana je nedavno rekla da na njenim nastupima, u kasnim večernjim satima, mlade djevojke prilaze i traže upravo ovu srceparajuću baladu.

Zanimljivo je i to da je pjesma prpadala Lepoj Breni, ali da ju je ona dala Ani smatrajući da će je ona bolje izvesti.

Kiki Lesendrić

Lider nekada veoma popularne pop-rok grupe Piloti, Zoran Kiki Lesendrić, radio je za Viki Miljković “Ti muškarac”. Riječ je o jednm od najvećih hitova, pored “Mahi, mahi” sa istoimenog albuma iz 2005.

Iste godine nove pjesme je izdala Seka Aleksić. Pored velikog hita “Dođi i uzmi me”, Sekina veoma popularna pjesma bila je “Gde sam ti ja” koju je uradio Lesendrić. Na prethodnom albumu Lepe Brene “Začarani krug”, Kiki potpisuje dvije numere “Valja se” i “Ćutim k’o stvar”.

Zbog Kikijevih izleta u folk, muzičar Rambo Amadeus ga je prekrstio u “Selendrić”.

Emina Jahović

Pored saradnje sa kolgma iz pop-folk branše, Dženanom Lončarevićem i Milicom Todorović, bivša gospođa Sandal našla se i kao auotor na jednom”tipičnom folk” albumu. Naime, Emina je pisala za jednu od najvećih folk zvijezda u regionu – Draganu Mirković. Iz te saradnje nastala je pjesma “Zapaliću srce”.

Dino Merlin

Pored dva velika hita koje je otpjevao sa folkerkom Vesom Zmijanac, slavni Sarajlja radio je pjesmu “Sad znam”, koju je tada pjevala folk zvijezda u usponu Jelena Karleuša, a njegov najveći hit rađen za drugog izvođača svakako je “Beograd”, Cece Ražnatović.

Bajaga

Potpis na “narodnjačku” stavio je i Momčilo Bajagić Bajaga. On je Vesni Zmijanac napisao jedan od njenih najvećih hitova – “Da budemo noćas zajedno”.

Milić Vukašinović

Bivši bubnjar Vatrenog poljupca odgovoran je za neke od najvećih hitova Hanke Paldum kao što su “Crne kose”, “Tražio si sve”, “Ja te pjesmom zovem”…

B.V.

 

 

 

Send this to a friend