Muzika film i TV

Video-priča o usamljenom drvetu je priča o nama

Ukoliko se još niste upoznali sa dvojcem nazvanom Ibeyi, čak ni kada smo vas savjetovali da to što prije učinite, vrijeme je.

Liza-Kainde i Naomi Dijas sanjivi su i eksperimentalni duo rođen 1994. u Parizu, odrastao dobrim dijelom na Kubi, ponosan na svoje naslijeđe nigerijskog Joruba naroda, čiji je potomak bio njihov otac, nekadašnji član slavnog Buena Vista Social Club. Sve pobrojano se jasno osjeti i fenomenalno stapa u njihovoj muzici, bilo da je u pitanju debi “Ibeyi” iz 2015. ili album “Ash” s kraja prošle godine.

Upravo sa prošlogodišnjeg izdanja skinut je novi singl po imenu “Transmission” / “Michaelion”. Nakon dueta “Deathless” sa američkom džez zvijezdom Kamasijem Vošingtonom “Me Voy” sa španskom hip-hoperkom Malom Rodriges i “Hacia El Amor” sa njenim proslavljenim brazilskim kolegom po imenu Emicida, na red je došla saradnja sa Mešel Ndegeočelo.

Koliko god da je muzika koju su stvorile tri kosmopolitske žene lijepa, ono što čitavoj stvari donosi posebnu vrijednost je spot koji su režirali Džejmi Džejms Medina i Fons Šidon. Jednostavan, ali vrlo lijep i zasnovan na igri koloritom i ekspozicijama, video priča o jednom usamljenom drvetu.

Smješten duboko u saharsku pustinju Nigera, jedan bagrem je vijekovima stajao okružen samo pijeskom, udaran od strane vjetrova i pješčanih oluja, štićen od strane nomada i karavana. Priča o njemu je emotivna, snažna, poučna, simbolična, a njen završetak vrlo otrežnjujući, piše Bosonoga.

 

Send this to a friend