Muzika film i TV

Vlada Velike Britanije odbila ponudu EU za bezvizne turneje muzičara

Izvor koji je uključen u pregovore o Brexitu rekao je da je muzičarima uobičajeno ponuditi 90-dnevni boravak u zemlji, bez da moraju vaditi različite radne vize. Na primjer, zemlje poput Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije trenutno imaju ovakav sporazum sa EU.

Međutim, Velika Britanija je odbila ponudu EU za razdoblje od 90 dana, te je dala protivponudu od 30 dana, u skladu s vladinim prijedlogom za ograničenje putovanja za muzičare iz EU.

Te mjere dio su planova državne sekretarke Priti Patel s ciljem smanjenja problema imigracije. Dakle, od ovog mjeseca, muzičari iz zemalja EU koji se nadaju turneji po Velikoj Britaniji moraće se prijaviti za vize koje će im omogućiti boravak duži od 30 dana, kao i pružanje dokaza o štednji i potvrde o sponzorstvu od organizatora događaja. To su mjere koje građani koji nisu iz EU trenutno moraju proći da bi radili u Velikoj Britaniji.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se traži omogućavanje održavanja turneja bez izdavanja vize, a do sad je potpisalo 220.000 ljudi. Ipak, među muzičkom zajednicom raste zabrinutost oko toga kako će to uticati na umjetnike koji su već jako ugroženi pandemijom koronavirusa.

Osim toga, sada je na svakoj državi članici EU da odluči hoće li i muzičarima iz Velike Britanije trebati viza za turneju po njihovoj zemlji.

Send this to a friend