Muzika film i TV

Pero Trokadero, Mićo Vujović, Makadam: Zaboravljeni hitovi crnogorske pop muzike

Iako je crnogorska muzička scena uvijek kaskala za beogradskom, sarajevskom i zagrebačkom, to nikako ne znači da je bila manje kvalitetna.

Malo tržište, nedostatak muzičkih emisija i šou programa, nisu dozvoljavali da domaći pjevači naprave velike hitove vam granica Crne Gore (sem ako ne odu vani, najčešće u Beograd).

Promocijom hitova domaćih zvijezda bavio se uglavnom Javni servis. TVCG puštala je spotove naših zvijezda da bi imali kakvu-takvu promociju i mnoge od tih pjesmama voljeli smo da čujemo.

Prisjetićemo se samo nekih:

Biljana Mitrović “Ne žalim”

Sjećate se spota Podgoričanke koja luta ulicama Nikšića i pjeva “Ne žalim ja što sam voljela, ni što srce zna da tebi pripada”? Biljana je tada imala interesantan spot, trendi frizuru i popularnost na domaćem terenu.

Izdala je nekoliko godina kasnije album za PGP RTS pa smo sa njega slušali “Najljepši san”, koji je takođe pratio zanimljiv spot, ali Bilja je odlučila da nestane sa muzičke scene.

Makadam “Da mi je znati”

Teško je pobrojati sve hitove grupe Makadam. Izabrali smo “Da mi je znati” koji se i danas može naći na nekim muzičkim televizijama u regionu. Najpopularnija podgorička pop grupa postojala je do sredine dvijehiljaditih. Padu popularnosti ovog benda nesumnjivo je doprinijela činjenica da ga je napustila Gordana Ivandić koja je godinama bila zaštni znak Makadama i jedna od omiljenih pjevačica u Crnoj Gori.

Bato Vujošević “Marina”

Bato je bio aktuelan devedesetih i početkom dvijehiljaditih. Iako već godinama nije u medijima i ne snima, svi pamtimo “Ljubav prošla” i “Marinu” koju smo izabrali za ovu listu.

Pero Stefanović alias Pero Trokadero “Sva moja jutra”

Ko se ne sjeća jedne od najljepših balada crnogorskog popa? Slično kao i Bato, Pero nije prisutan u medijima. Prije par godina izabio je singl, ali još uvijek čekamo njegov pravi povratak na scenu. Do tada slušaćemo “Ruke da mi vežu”, “Grom”, “Ljubav”, pjeme koje su obilježile njegovu karijeru.

Negre “K’o nijedna druga”

Nina Žižić, Milena Vučić i Jelena Kažanegra, nekada su činine sastav Negre. Iako su lako skrenule pažnju na učešćem na muzičkim festivalima Evro pesma – Euro pjesma i Sunčane skale, ove tri dame zajedno nisu dugo opstale. Svaka je krenula na svoju stranu. Jelena je prva izbacila album, pjevala sa Knezom, Milena otišla u Beograd i nastavila da stvara hitove, a Nina predstavljala Crnu Goru na Evrovizji 2013. godine kada je Evropu očarala svojim maestralni izvođenjem “Igranke”.

Andrijana Božović “Krila anđela”

Početkom dvijehiljaditih Andrijana je nesumnjivo bila najpopularnija pop pjevačica u Crnoj Gori. Na Javnom servisu i privatnim TV stanicama, “vrtio” se njen spot za pjesmu “Krila anđela”, koja je njena lična karta, bar što se tiče muzičke karijere. Andrijana ja kasnije imala hitove poput “Novi dan”, “Moja željo najveća” i “Moja ljubav je samo za tebe”, ali je ipak odustala od muzike i posvetila se drugim poslovima, među kojima je i TV novinarstvo.

Rolly “Podgorica”

Nema Podgoričanina kojem ova pjesma nije jedna od omiljenih u kojoj se pominje njegov rodni grad. Prije desetak godina vokal Rolly-ja bio je Božo Bulatović i pored “Mare”, “Podgorica” je njihov najveći hit.

Ivana Popović “Odlazim”

Pobjednica muzičkog takmičenja Intro karaoke, Ivana Popović, 2004. godine nastupila je na Sunčanim skalama pjesmom koju joj je napisala, i bek vokalima obojila, Aleksandra Radović.

“Odlazim” je bio veliki radijski hit ove Podgoričanke. Ni Ivana odavno ne snima, ali je zato nastupa širom Crne Gore.

Dejan Perišić i Sara Vujošević “Košuta”

“Košuta” je prva pjesma odrasle Sare. Prije toga, bila je velika zvijezda domaćih dječjih festivala.

Sara je danas operska zvijezda koja nastupa širom Evrope, dok Dejana odavno nema u medijima.

Mićo Vujović “Šizofrenija”

I Mićo je važio za veliku zvijezdu u Crnoj Gori. “Šizofrenija” je bila veliki hit pjevača iz Budve. Sjetimo se i “Budvo mati moja” i “Sve su ceste moje sestre”.

Koje vi hitove smatrate dostojnim ove liste? Navedite nam u komentarima!

B.V.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jozef K
Gost
Jozef K

Dje vam je Poslednji vagon sa prvomm postavom i prvim snimcima iz Splita koji su obilježili tadašnju scenu (ne racunam mnogobrojne kasnije neuspjele obrade)???

AIDS
Gost
AIDS

OIće li skoro Bajramovićev CD

suljo
Gost
suljo

Knez-,,Ko je baba Joku sprstio na dzadu,,-najveci crnogorski hit svih vremena!

Haka
Gost
Haka

Mediokriteti…samo su njihovi najblizi clanovi porodica slusali ovu “glazbu”

KRIK
Gost
KRIK

Nije problem sto je Crna Gora malo trziste nego najbolji opstaju. Evo georgijev je iz cg pa je jedan od najpopularnijih muzicara u cg i srb, sergej cetkovic isto, evo who see, svi dobri i uporni su opstali a stvarno neko ko snimi pjesmu ko radioveza ili slicne gluposti ni on to ne slusa. Sako polumenta je sa konika pa… Više »

Artband
Gost
Artband

Bole Bošković “Dobro jutro Crna Goro” bez ikakvog izliva patriotizma, već sa lijepim krajolicima i svakodnevnim rutinama?

crni
Gost
crni

mirko dragovic edo abdovic knez a dje bumbar sjecete se one LINE

Hit
Gost
Hit

Srdjan M – Tebi moja mazo 😀 HIIIT

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Dobra je pjesma od pera trokadera ja cu zvezdu sreće da nađem sam to su moji snovi to je i moj san. ……..sa ovim pesmama ne bih se pomerio nijednoj beogrdskoj pjesmi. ………?

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Pjesmu balerina je komponovao moj komšija iz stare varoši. ……zove se mirsad a mi ga u staru varoš zovemo mirso zepin po majci. …….a pjesma balerina je starija od tebe ana. …….opet miješa komentare po malo. ………?ali si bolja napreduješ ?…….

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Dobra je pjesma od katapulta ja jos uvjek mrzim decembar. …….ja mislim da je to ista pjesma jelena od katapulta. …….dobra je pjesma od katapulta zbog tebe sam zavolio grad koji nikad volio nisam. ……i pjesma ja sam se kleo stobom ko robijaš sa slobodom. ……..????

Mrkela
Gost
Mrkela

A gdje su hitovi grupe Jozef K , Alkatraza , Grupa Rupa, Glembajeva bilo nekad i poneka gitarijada u Sportski sad nema nista , a ovih limunada ima koliko hoces

Asasasa
Gost
Asasasa

A Gula i katapult

ana
Gost
ana

pjesme BALERINA i Danijela ste zaboravili MONTENEGRO

Zećanin
Gost
Zećanin

Mirko Dragović sve pjesme,
Poslesnji Vagon Ljubio sam Nadu, Nataša…

Send this to a friend