Muzika film i TV

Zabranjeno pušenje, 35 godina karijere i izlaska albuma Das ist Walter

U godini kada se obilježava 35 godina od kultnog albuma prvijenca „Das ist Walter“, dugovječna rock institucija Zabranjeno pušenje najavljuje za 19. oktobar veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova.

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje instant vinulo u zvijezde. Album je naziv dobio po filmu “Valter brani Sarajevo”, a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdat u maloj tiraži, na kraju je prodat u rekordnih 100 000 primjeraka, što je premašilo očekivanja početnog tiraža za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji i ubrzo postaju najveća rock atrakcija.

U saradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su periodu pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički, urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su djelovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu i britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturološke čaure nije bio po volji rigidnog režima pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog sastava i dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni “na led”. Značaj bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji zbog čije su podrške ponovno nastavili da nižu karijerne uspjehe.

Teme poput korupcije i iznuđivanja (u pjesmi “Abid”), izgubljene ljubavi (“Selena”), action kina 80ih (“Kino ‘Prvi maj'”), bunt protiv podjele uloga u svijetu (“Neću da budem Švabo”) i danas su blistavi hitovi s prvijenca gdje se svakako među najuspješnije klasike ubrajaju “Šeki’s on the road again” i “Zenica blues” čiji je spoken word uvod “Pamtim to kao da je bilo danas” donio hladnu uličnu mudrost kao kontrast inače vedrom albumu. Svirajući na relaciji od angažovanog punka do rocka s uticajem folka, trube i saksofoni grupi su takođe davali jedinstven zvuk.

Prvijenac kao povod za veliki zagrebački koncert još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova i koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i muzički. Voljeni i šire od regiona s nebrojeno turneja širom svijeta, već dugi niz godina rade pod vođstvom Seja Sexona, koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presjek cjelokupne karijere i goste koji će biti najavljeni u narednim mjesecima, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gligor73
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Dobar muzicki sastav sa mnogim legendarnim pjesmama……

Send this to a friend