Muzika film i TV

Zasluženo: Šobiću nacionalna penzija!

Foto: Onogošt

Autor legendarnih albuma ”Ožiljak” i ”Umjesto gluposti” Miladin Šobić stekao je status istaknutog kulturnog stvaraoca. Ta odluka je donešena na sjednici Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, Šobić je prošle godine dobio ”Trinaestojulsku nagradu”. U propozicijama za dobijanje Trinaestojulske nagrade stoji da se dodjeljuje za životno djelo istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Šobić je kandidovan nakon spontane inicijative koja je prerasla u akciju ”Od druga do druga” tokom koje je prikupljeno preko 10.000 potpisa podrške.

Za kratko vrijeme, stigla je ogromna podrška i iz zemalja regiona, ali i širom svijeta.

Šobić je rođen u Nikšiću 7. januara 1956. godine. Svaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme “To sam ja” 1975.godine. Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvjek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije.

Kao autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop-roka. Obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra.

Za svoje muzičko stvaralaštvo nagrađivan je u regionu u okviru festivala i manifestacija, a njegovo djelo vrednovano i najvećim državnim priznanjem Crne Gore – Trinaestojulskom nagradom.

Šobić je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine.

Državna nagrada uslov za nacionalnu penziju

Kako piše u Uredbi, dobitniku ”Trinaestojulske nagrade’” pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade.

U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Uslovi za to su da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore. Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice. Šobić je nagrađen na predlog Ministarstva kulture Crne Gore.

Istaknuti kulturni stvaraoci i Kastratović i Goranović

Vlada je takođe na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva kulture, donijela rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac Gojku Kastratoviću, filmskom i televizijskom reditelju iz Podgorice i Pavlu Goranoviću, književniku iz Nikšića.

Send this to a friend