Muzika film i TV

Zašto su filmski posteri toliko slični?

U svijetu prepunom informacija i reklama, originalan filmski poster će vas natjerati da stanete i obratite pažnju na njega. Sjetite se samo ogromne ajkule koja kreće ka plivaču na površini vode na posteru za Spilbergov klasik iz 1975, ili moljca na ustima Džodi Foster na posteru za čuveni triler „Kad jaganjci utihnu“. Zbog čega onda većina postera za nove filmove prati ustaljenu formulu i izgleda slično?

Jedan od glavnih razloga ovog fenomena je svakako činjenica da filmski producenti ne vole da rizikuju mnogo već gledaju da rade istu stvar koja se do sada pokazala relativno uspješnom. Oni će izdvojiti oko 100.000 dolara za izradu plakata za njihov novi film, ali će od dizajnera tražiti da imitira već sto puta viđen šablon za odgovarajući filmski žanr. U nastavku ćemo vam otkriti nekoliko aktuelnih trendova u dizajnu postera za holivudske filmove.

Kombinacija nijansa plave i žute/narandžaste boje

Kao što možete vidjeti na slici iznad, posteri sa kombinacijom plave i žute/narandžaste se najčešće koriste za promociju filmova sa dosta akcije. Ove boje se nalaze na suprotnim krajevima kruga boja pa zbog toga pružaju dobar vizuelni kontrast na posterima.

Bijela pozadina za romantične komedije

Kada producenti zahtijevaju od dizajnera da pozadina postera bude bijela to znači da žele da ljudi lako primijete glavne glumce u filmu. To se najčešće radi u slučaju romantičnih komedija, a kao što primjer iznad pokazuje, glavni protagonisti takvih filma se na posterima često leđima naslanjaju jedno na drugo.

Posteri su sve tamniji

Naučno istraživanje je otkrilo da filmski posteri posljednjih decenija postaju sve tamniji. Koji je razlog toga? Mnogi tvrde da to ima veze sa velikom popularnošću trilera, akcionih i naučnofantastičnih filmova u modernoj eri. Takođe, postoji i uvjerenje da su posteri za superherojske i filmove iz žanra epske fantastike mračniji jer se na taj način signalizira odraslim osobama da film koji reklamiraju nije samo za djecu, već je znatno ozbiljnije djelo.

Posteri na kojima su glavni likovi okrenuti leđima

Kada je glavni lik filma na njegovom posteru okrenut leđima to nam najčešće govori da se radi o mračnom junaku koji ne priča mnogo, ali završava posao. Ovaj trend nije vezan za specifične žanrove pa ćete ga primijetiti na posterima za vesterne, akcione i animirane filmove, ali i melodrame.

Žuta je boja nezavisnih filmova

Kada autori nezavisnih filmova žele da se izdvoje iz mase, oni traže od dizajnera da naprave žute postere za njihova ostvarenja. To je ponekad stvarno efektno, posebno kada se ima u vidu trend mračnih postera o kome smo već pričali u ranijim pasusima, ali je, s druge strane, u međuvremenu postalo kliše i samo još jedna formula koju svi kopiraju.

Send this to a friend