Muzika film i TV

Zbog filmva i serija često imamo predrasude prema nekim profesijama

Jasno nam je da u pravom životu nije sve baš onakvo kakvim se predstavlja u filmovima i serijama, naročito kada je u pitanju zaljubljivanje u roku od nekoliko minuta ili trčanje do aviona bez usputnog hapšenja i pretresa. Slična je situacija kada su u pitanju neka zanimanja.

Kao da nisu u dodiru sa stvarnošću, scenaristi i producenti pronalaze neka pravila o raznim zanimanjima, pretvaraju ih u potpuno nerealne klišee i ponavljaju ih. Ovi stereotipi tako postaju konstanta na koju se poslije nekog vremena i sami navikavamo. Nažalost, oni obično nisu tačni, a evo koje od njih izdvajaju ljudi koji se i sami bave tim profesijama.

Barmeni ne slušaju probleme cio dan

U filmovima, barmena ili nigdje nema i ne može mu se privući pažnja, ili češće, sluša jadikovke likova koji ne znaju šta će sa sobom. Istina je negdje između, jer oni imaju dosta posla i ne mogu da po cio dan budu na raspolaganju u svojstvu terapeuta, ali takođe ne provode ni cijelu smjenu u brisanju šanka ili poliranju čaša.

Nisu svi klupski muzičari depresivni

Činjenica je da priča o klupskim muzičarima obično kreće tako što su oni negdje na ivici depresije i čekaju neko čudo da im donese sreću. Tek kad dođe do drastičnog zaokreta, vide se iskre života u njihovim očima i život ponovo ima smisla. Istina je nisu svi muzičari takvi i da nekima jednostavno prija svirka u klubu i manja gužva nego da su poznati.

Arheolozi ne jure po džunglama sa bičem u rukama

Iako su filmski arheolozi obično usred neke ogromne avanture koja od njih zahtjeva da konstantno rizikuju život, u stvarnosti se to jednostavno ne dešava. Suština ovog posla je obilaženje raznih lokaliteta, detaljno pregledanje svega što se iskopa i pravilno čuvanje i obilježavanje svega toga. Sve to uz gomilu pročitanih izvještaja i tuđih istraživanja.

Nisu svi pisci neorganizovani

Najčešće ih prikazuju kao pijanice, neorganizovane muškarce koji nemaju dodira sa stvarnošću, ali su svejedno uspješni. To ne ide baš tako, jer je zapravo neophodno dosta rada i truda i obično se bave i drugim, redovnijim poslom.

Naučnici ne prave eksperimente tako lako

Čim se nešto desi, filmski i serijski naučnici obavljaju razna testiranja, da ne bi gubili vrijeme. Tako nešto bi inače trajalo mjesecima, čak i godinama, jer sve počinje predlogom eksperimenta, nakon čega ide skupljanje fondova i tek onda dolaze probna testiranja. Do konačnog rezultata vodi dug i naporan proces.

Analiza DNK traje mnogo duže

Nakon zločina i pronađenog tijela, filmski proces dobijanja podataka iz DNK analize traje samo nekoliko sati. U stvarnosti, to je bliže odrednici od nekoliko dana ili nedjelja, kada uopšte dođe na red od ostalih protokola. Zato je fizički nemoguće da proces bude gotov u toku jednog običnog dana.

Vlasnici knjižara nisu pročitali baš svaku knjigu

Naravno da je neko ko drži knjižaru upućen u to što radi i da poznaje razne žanrove književnosti, ali nemoguće je da je pročitao baš svaku knjigu koju prodaje. U filmovima i serijama, za koju god da se knjigu uhvati kupac, prodavac i/ili vlasnik će im iste sekunde ispričati sve što mogu baš o toj knjizi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

I policajci koji sami hvataju kriminalce i rjesavaju zlocine,vojnici kojima metak ne moze nista…zbog takvih filmova se prijavljuju u sluzbu vecina lakovjernih gledalaca

Send this to a friend