Muzika film i TV Trebalo je da se preseli u Njemačku

Zdravko Čolić: Odbio sam svjetsku karijeru

Iako su mu stigle ponude da gradi karijeru u inostranstvu, tačnije Njemačkoj, Zdravko Čolić je to odbio.

“Nisam tada želio da živim u Njemačkoj, sve je bilo neizvjesno, a karijera u Jugoslaviji krenula je odlično, bilo je mnogo koncerata. Bilo mi je tada prirodno da ostanem. Porodično sam bio vezan uz Sarajevo, a danas bih napravio isto. Mada je danas moguće raditi na jednom mjestu, a živjeti na drugom, zahvaljujući tehnologiji”, prila Čola.

Da je napravio pravi potez – dokazala je 1977. turneja s Lokicama, do danas je to jedna od najpamtljivijih turneja bivše Jugoslavije.

“Pojavile su se sa mnom na sceni na Festivalu zabavnih melodija Zagreb ’77. Na tu ideju došao je moj menadžer i prijatelj Maksa Ćatović. Predložio je, budući da je pjesma ‘Ti živiš u oblacima mala’ u brzom ritmu, da nazovemo Lokicu i da cure naprave koreografiju. To se pokazalo kao pravi potez, sa mnom su činile cjelinu. Nekada nije bila potrebna reklama za turneju. Jedini pokazatelj je tada bila dobra pjesma i prodaja ploča. Ako si imao tiražu od 250 hiljada primjeraka, dvorane bi mogle biti pune. To je bila garancija za uspjeh”, objašnjava pjevač kojem je tada na turneji gost bio i Dado Topić.

Upravo je tada, tj. nakon albuma “Ako priđeš bliže”, shvatio da je zvijezda.

“Toliko je bio tiražan taj album da smo mogli raditi velike koncerte, tada sam shvatio da sam profesionalac. I danas se taj album smatra jednim od najprodavanijih u regionu. Bio je to logičan slijed, opredijelilo me, pojavio sam se u svim domovima”, sjeća se Zdravko.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
BoćaSengenveki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boća
Gost
Boća

A dje ti možeš uzimati pare osim ovdje,e vazda li si mi mrzan bio 😂

Sengen
Gost
Sengen

Treba si nesto na njemacki snimit bio bi hit na baustel

veki
Gost
veki

i neka si dragi Čolo, niko te ne može voljeti kao narodi na Balkanu, a dokaz su tvoji koncerti, gori vatra

Send this to a friend