Muzika film i TV

Žiki Todoroviću nagrada Milorad Mandić Manda

Filmski susreti u Nišu zvanično se završavaju večeras dodjelom nagrada, a priznanje “Milorad Mandić Manda” pripalo je Srđanu Žiki Todoroviću.

Proslavljenom glumcu je nagrada po ocjeni žirija data za uloge koje je ostvario u filmovima “Prokleti pas” Dragan Pešikana i “Južni vjetar” reditelja Miloša Avramovića, kao i za njegov sveukupni doprinos komediografiji u srpskom filmu.

Nagrada “Milorad Mandić Manda” ustanovljena je prošle godine, na inicijativu Radoša Bajića, a prvi laureat je bio Nikola Kojo.

“Moja želja je da ova nagrada sačuva trajno sjećanje na velikog glumca i komičara, našeg prerano preminulog Mandu. Bio je moj kolega i prijatelj. Dok smo deset godina snimali “Selo gori, a baba se češlja”, često sam mu govorio da je nastavio niz najvećih komičara u srpskoj kinematografiji – Mije Aleksića, Čkalje i drugih. On je bio njihov dostojni sledbenik”, kaže Bajić i dodaje:

“Komedija kao žanr je potcijenjena u Srbiji i doživljava se kao nižerazredna produkcija. To nikako nije tačno. Igrati komediju je najteže, mnogo kompleksnije od drame, jer je veoma teško iskreno i bez pretjerivanja prenijeti takvu emociju”.

Radoš ističe da je Žika Todorović zaslužno dobio nagradu za najboljeg ovogodišnjeg komičara, ali i za cjelokupni doprinos komediografiji.

“Iako uloge u “Prokletom psu” i “Južnom vjetru” nisu komične, on je ipak uspio da u njih unese komičnu crtu. On je izvanredan i nagrada mu priliči za sve što je doprinio komediografiji”, ističe Bajić.

Za ulogu narko-bosa Sergeja u filmu “Prokleti pas”, Srđan Todorović je već dobio jedno priznanje za najboljeg glumca u prošloj godini, i to od filmskih kritičara i novinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend