Muzika film i TV

Zorica Kondža: Osamdesete su bile najbolje

Čuvena pjevačica iz vremena Jugoslavije, Zorica Kondža, ostavila je veliki trag tokom osamdesetih, najviše kroz grupu “Stijene”. Oni koji su tada pratili muziku sjećaju se sa nostalgijom njenog jedinstvenog glasa, a mnogi od njih se godinama pitaju šta se dešava sa njom.

Asocijacija na vas su prije svega “Stijene”?

“Sada na koncertima pjevam neke pjesme iz tog perioda – Singing that rock,n,roll, “Ima jedan svijet”, “Obraz od gume”, “Sve je neobično ako te volim”, nabraja, za “Novosti”, Zorica.

“One su, zaista, ostale. Bogu hvala, glas me služi, i onda nema problema dokle god te pjesme mogu da otpjevam kao i onda kad sam imala 20. Lijepa su sjećanja na mladost i sve ono što smo prošli.

Balade su vaš zaštitni znak?

“Ponekad sama sebe najavim kao pjevačicu balada. Meni suprug često prvo uradi muziku, a onda to, valjda, inspiriše tekstopisca. Ja takve pjesme osjetim, ljudi to prihvate i one postanu najbolje – “Ima jedan svijet”, “Pokora”, “Ti si moj san” sa Oliverom Dragojevićem, pa u posljednje vrijeme predivna “Zauvijek”… Kad otpjevate baladu, vidite kakav ste pjevač, odnosno da li dobro vladate emocijama ili ne”.

Festivali predstavljaju značajan dio vaše karijere?

“Splitski festival je bio naš San Remo. Tu se skupljalo sve ono najbolje. Bio je odskočna daska Oliveru, Terezi, Džiboniju, “Magazinu”… Ne može da se kaže – to je komercijala. Šta ima veze festival sa onim što ću ja tamo da otpjevam? Mogu da izvedem na Splitskom festivalu nešto od “Metalike”, i, kao, to ne valja? Bila sam i na “Mesamu” i na “Beogradskom proljeću”, pa “Vaš šlager sezone”… Festivali nas nisu uslovljavali da moramo da prilagodimo pjesmu. Imali smo najjeftiniju reklamu, zagarantovano je bilo da će svaki festival snimati televizija. To nam je mnogo pomoglo u karijeri”.

Najljepše riječi birate govoreći o osamdesetim godinama?

“Bile su najbolje za muziku. To govori i moj sin koji je mlad. Dosta toga međutim, valja i sada. Pogledajte te talentovane pjevače, oni sve mogu da izvedu. Može se naučiti tehnika pjevanja, ali morate da imate dušu. Iz te šume dobrih pjevača opstane njih nekoliko. Ako nemaš dušu, ako sve samo tehnički “izbiflaš”, nema ništa od toga”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bak
Gost
Bak

Zato sto si tad bila mlada

Send this to a friend