Showbiz

Dolores O’Riordan umrla od trovanja alkoholom

Dolores O’Riordan, pjevačica irske rok grupe “The Cranberries” udavila se u kadi uslijed trovanja alkoholom, prenijeli su mediji pozivajući se na rezultate istrage.

Pjevačica je pronađena potopljena u kadi u sobi jednog hotela u Londonu nakon što je popila veću količinu alkohola, rekao je stručni svjedok pred sudom u Dablinu, javila je televizija RTE.

Dolores (46) je pronađena mrtva u januaru, u vrijeme dok je snimala novi album uoči planirane koncertne turneje.

Dolores Meri Ajlin O’Riordan rođena je 6. septembra u Limeriku u Irskoj, kao najmlađe od sedmoro djece Terensa i Ajlin O’Riordan. Godine 1990. na audiciji rok benda “The Cranberry Saw Us” dobija mjesto pjevačice, a bend ubrzo mijenja naziv u “The Cranberries”.

Hitom “Linger” sa albuma “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” bend skreće pažnju na sebe i postaje jedan od najpopularnijih sastava devedesetih godina prošlog vijeka. Izdali su pet albuma, prodali su preko 40 miliona ploča, a u njihove najveće hitove se svrstavaju “Zombie”, “Linger”, “Dreams”, “Be With You”, “21”, Ode To My Family”i mnogi drugi…

Od 2003. do 2009. bend je napravio pauzu, a u međuvremenu se Dolores posvetila solo karijeri. U to vrijeme je bila u braku sa Donom Bartonom, nekadašnjim menadžerom grupe Duran Duran, sa kojim ima troje djece, sina Tejlora i ćerke Moli i Dakotu. Razveli su se 2014. godine.

Ova tragična heroina rokenrola je prije par godina pokušala da izvrši samoubistvo, a tada su mračni detalji njene prošlosti isplivali na vidjelo. Godinama se borila sa anoreksijom, što će se ispostaviti da je posljedica duboke duševne patnje uslijed seksualnog zlostavljanja koje je preživjela kad joj je bilo svega osam godina. Kad je primljena na liječenje, doktori su joj dijagnostikovali bipolarni poremećaj sa samoubilačkim tendecijama.

Iste godine je u razgovoru za “Belfast Telegraph” priznala da se godinama bori sa užasnim napadima samoprezira, priznajući da je već jednom pokušala da se ubije prekomjernom dozom pilula.

Send this to a friend