Showbiz odlučila da se vrati građanskoj neposlušnosti

Džejn Fonda: Planiram da me hapse svakog petka

Holivudska glumica Džejn Fonda (81) izjavila je da je, inspirisana aktivizmom u borbi za očuvanje klime tinejdžerke Grete Tunberg, odlučila da se vrati građanskoj neposlušnosti kojoj je bila vjerna u mladosti.

Izjavila je da planira, gotovo pola vijeka nakon što ju je policija prvi put uhapsila kada je ispred Kapitola u Vašingtonu demonstrirala protiv rata u Vijetnamu, da bude hapšena svakog petka kada se na skupovima bude borila za smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Fonda, koja je i juče kao i prošlog petka, u svojoj 82. godini uhapšena na protestima protiv klimatskih promjena u Vašingtonu, dodala je da očekuje da će na taj način ohrabriti i mnoge druge starije osobe da se aktiviraju u borbi za očuvanje klime.

Hapšenja koja je doživjela u 2019. donose, kako je rekla, neka sasvim nova iskustva i izazove. Danas policija koristi “bijele plastične stvari na vašim zglobovima umjesto metalnih lisica” i te nove stvari, kako dodaje holivudska zvijezda, nanose veći bol.

“Jedini problem za mene jeste to što sam stara”, kaže Fonda, poslije prošlonedjeljnog hapšenja kada je sa rukama vezanim iza leđa imala problema da uđe u policijski kombi, jer, kako je objasnila, “nije imala za šta da se uhvati”.

Kako opaža AP, kada je juče na kratko privedena, Fonda je imala ruke vezane sa prednje strane, tako da nije imala nikakvih problema da uđe u policijski kombi.

Send this to a friend