Showbiz

Iako imaju milione ove poznate ličnosti djeci neće ostaviti ništa

Obično mislimo da bogati ljudi svoje ogromno bogatstvo nakon smrti ostavljaju djeci, međutim neki poznati su odlučili da to nije dobra ideja i riješili da svoj novac daju drugima.

Vilijam Baron Hilton

Baron Hilton, vlasnik čuvenog hotelskog lanca “Hilton” je odlučio da će donirati 97 % svog bogatstva humanitranoj fondaciji Konrad Hilton, koju je osnovao njegov otac od koga je naslijedio bogatstvo. Baron ima osmoro djece iz braka sa Merilin Holi. Odluku da donira bogatstvo je donio dijelom zbog bahatog ponašanja njegove unuke Paris Hilton koja je kompromitovala cijelu porodicu svojim ponašanjem.

Ted Tarner

Osnivač CNN-a, Ted Tarner, osnovao je i Tarner fondaciju 1990. godine koja pomaže u rješavanju ekoloških probema širom svijeta. Godine 1997. obavezao se da će Ujedinjenima Nacijama isplatiti milijardu dolara u narednih 10 godina. Iako je dio bogatstva naslijedio od oca nasilnika nakon njegovog samoubistva, Ted je 2010. godine potpisao “Giving Pledge” kojim se nakon svoje smrti odriče većine bogatstva koje će se donirati u dobrotvorne svrhe.

Bil Gejts

Bil Gejts je jedan od osnivača i pokretača “The Giving Pledge”-a, ugovora između milionera i milijardera, koji kada je potpisan obavezuje osobu da nakon smrti donira svoje bogatstvo u humanitarne svrhe. Fondaciju Bila i Melinde Gejts čini veliki dio novca osnivača Majkrosofta (koje iznosi preko 78 milijardi dolara), a prema njemu njegova djeca treba da rade i shvate koliko je rad važan. On i supruga imaju troje diece koja neće voditi njihovu fondaciju kako se očekivalo, već će sav novac biti doniran ljudima kojima je potreban i za iskorijenjivanje bolesti i siromaštva.

Elton Džon

Elton Džon i Dejvid Furniš su odlučili da svoj novac ne ostave sinovima. Muzičar i njegov partner će dati oko 53 milijardi funti u humanitarne svrhe, objašnjavajući ovaj potez kao način da nauče djecu poštovanju, teškom radu i vrijednosti novca.

“Naravno da želim da ostavim svoje dječake u dobroj finansijskoj situaciji. Ali grozno je dati djeci sve što požele. To im uništava život. Dječaci imaju nevjerovatan život, nisu normalna djeca i ja se ne pretvaram da jesu. Ali, moraju da imaju neku naznaku normalnosti, poštovanje prema vrijedno zarađenom novcu i poštovanje za rad”, objasnio je Elton.

Mark Zakerberg

Mark i njegova supruga su takođe potpisali “Giving Pledge” inicijativu. Prisila Čen inicijativno sponzoriše projekte u sferi zdravstva, razvoju edukacije i rješavanja društvenih problema. Čak 99% njihovog novca će biti donirano, dok će ostatak biti naslijeđen. Za razliku od drugih milijardera Prisila i Mark su odlučili da će bogatstvo donirati tokom života u fondaciju Čen Zakerberg, koja, kako mnogi smatraju ima ograničenu društvenu odgovornost budući da se fokusira isključivo na obrazovanje i zdravlje.

Ešton Kučer i Mila Kunis

Poznati glumački par je otkrio da veliko nasleđe i novac demotivišu djecu i sprečavaju ih da nešto postignu sami. Zato će novac nakon njihove smrti biti doniran u humanitarne svrhe. Ešton je takođe priznao da je, ako njegova djeca postignu dobar biznis plan, spreman da investira u to.

“Prošle godine kada smo slavili Božić, naša dvogodišnja ćerka Vajat je dobila previše toga. Mi joj nismo poklonili ništa, ali jesu djeda i baka. Čak više ni ne znaju šta očekuju, za njih su to samo stvari”, rekla je Kunis prošlog Božića i otkrila da uvode zabranu darivanja djece, jer njima to zapravo nije ni bitno.

6 Komentara na "Iako imaju milione ove poznate ličnosti djeci neće ostaviti ništa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend