Showbiz Naučnici su kreativni kada daju imena novootkrivenim vrstama životinja

Imena insekata po poznatima: Muva Bijonse, buba Kejt Vinslet i puž Mik Džeger

Naučnici već neko vrijeme novootkrivene životinjske vrste nazivaju po slavnim ličnostima. Uglavnom su to insekti, ali “potkradu” se tu puž i zec, pa čak i lišaj.

Po Miku Džegeru (76) nazvan je puž, Anomphalus jaggerius, dok je njegov kolega iz grupe Rolling stones Kit Ričards (75) ime “pozajmio” morskom stvorenju izumrlom prije 250 miliona godina – Perirehaedulus richardsi.

Prije nekoliko dana su naučnici poznatoj aktivistkinji iz Švedske Greti Tunberg (16), dali pčelicu imenjakinju Nelloptodes Gretae kako bi joj odali počast za doprinos u podizanju svijesti o klimatskim promjenama.

Parazit Bob Marli koji se hrani napadajući ribe na Karibima dobio je ime po pokojnoj rege legendi.

Vrsta lišaja nazvana je po Baraku Obami, bivšem predsjedniku SAD. Keri Knudsen, koja je otkrila novu vrstu lišaja, odlučila se za ime Caloplaca obamae da bi odala počast Obami i njegovoj posvećenosti razvoju nauke.

Buba Adolf Hitler pronađena je u slovenskim pećinama, glumica Kejt Vinslet i bivši predsjednik SAD Džordž Buš takođe imaju “svoje vrste buba”, a po kralju Playboya Hjuu Hefneru nazvana je vrsta zeca – Sylvilagus palustris hefneri.

Frenk Zapa, čuveni muzičar, bio je više puta inspiracija naučnicima prilikom davanja imena novim vrstama. Godine 1987. jedan je naučnik otkrio novu vrstu meduze i odlučio da je nazove po Zapi ne bi li ga tako upoznao. Pošlo mu je za rukom, a morsko stvorenje je nazvano Phialella zappai.

Pachygnatha zappa je vrsta pauka, Zappa, a genus of Gobiidae je vrsta ribe.

“Želim da budem sama”, poznata je rečenica Grete Garbo. To je poslužilo naučnicima kao inspiracija da daju ime osi koja vodi “usamljenički život”.

Scaptia Beyonceae, rijetka je vrsta konjske muve koja leti isključivo danju. Zbog velike zadnjice nazvali su je po američkoj pop-r’n’b divi Bijonse (38).

Australijski naučnik kaže kako ga je zbog jedinstvene guste zlatne dlake na stomaku navelo da oda počast pjevačici i pokaže zabavnu stranu taksonomije – imenovanje vrsta.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Druze
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Druze
Gost
Druze

Buba Koreli

Send this to a friend