Showbiz

Karli je supermodel koji djevojkama obezbjeđuje školarinu za programiranje

Karli Klos je model i manekenka, a sa 25 godina dodala je sebi još jedno zvanje – preduzetnica. Naime, Klos je uspješna programerka, i u aprilu 2015. godine udružila se sa ustanovama „Flatiron School“ i „Code.org“ kako bi ponudila školarinu pod nazivom „Kode with Klossy“. Ova školarina namijenjena je djevojčicama i mladim djevojkama koje su zainteresovane za programiranje i softver inženjering.

Karli je na naslovnoj strani decembarskog izdanja Forbsa, a nalazi se i na listi „30 Under 30“.

„Nisam ušla u sve ovo sa planom da napravim neprofitnu obrazovnu organizaciju. Zaista sam ušla zbog svoje radoznalosti i želje da učim o tome šta je dođavola to kodiranje, jer je dalo ogromnu vrijednost preduzetnicima i startapovima, i to za kratko vrijeme”, navela je ljepotica.

Ona je završila kurs „Flatiron“ i bila najbolja učenica u svojoj grupi. Savladala je „Ruby on Rails“ – Ruby je programski jezik, a Rails otvorena platforma za brzo kreiranje web aplikacija. Odmah je primijetila da na časovima nije jednaka zastupljenost muškaraca i žena, odnosno muškaraca je mnogo više. Tada se i rodila ideja da napravi platformu i dođe do djevojaka širom svijeta.

Pokrenula je i svoj dvonedjeljni ljetnji kamp za tinejdžerke uzrasta od 13 do 18 godina. Klos je lično birala predavače i napravila program. U junu ove godine, program je obuhvatao čak 12 gradova širom Amerike, sa planovima da se nastavi širenje.

Nisu samo djevojčice te kojima Klos pomaže. Prošlog jula Klos je lansirala jednogodišnju stipendiju za online pohađanje kursa „Full stack web development“. I dok i druge neprofitne organizacije imaju sličnu misiju, kao što su „Girls Who Code“ i „Black Girls Code“, Klosova uspijeva da dopre i do milion ljudi.
Jasno je da je njen cilj da se unese ravnopravna zastupljenost polova u programiranju, kao i da žene koje prođu te obuke mogu da zarađuju jednog dana istu platu kao i muškarci.

„Ima toliko mladih žena koje bi mogle da promijene svijet sa ovom mogućnošću, a koje su obeshrabrene time što u ovoj industriji nema mnogo djevojaka,“ rekla je Klos.

Iako je bila dobar đak i odlična matematičarka, Klosova je karijeru započela sa 13 godina kao manekenka i model. Zahvaljujući popularnosti na društvenim mrežama, njeni honorari brzo su počeli da rastu, i već 2014. godine bila je na Forbsovoj listi najplaćenijih modela. Neki njeni ugovori vrijedni su i nekoliko miliona dolara.

View this post on Instagram

Thinking about 🍪

A post shared by Karlie Kloss (@karliekloss) on

Klosova je uradila i radi veliku stvar. Ona nije još jedno lijepo lice koju industrija iskorišćava. Okrenula je cijelu priču tako da ne samo da sebi daje na vrijednosti – onoj koja nije tako prolazna kao mladost i ljepota, već svoj uticaj koristi da pomogne drugima.

Send this to a friend