Showbiz

Ko su najveće ex YU muzičke zvijezde?

Velike koncertne turneje i hitovi, poštovanje publike od Vardara do Triglava-nema mnogo muzičkih zvijezda na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Nekada su po tome bili poznati bendovi poput Bijelog dugmeta, Parnog valjka, Prljavog kazališta, ili pjevači poput Lea MartinaArsena Dedića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića, kasnije i Slađane Milošević, Lepe Brene, Daniela PopovićaZdravka Čolića.

Raspadom Jugoslavije, neke su se karijere uglasile, neke promijenile tok, dok su, nažalost, pojedine velike zvijezde pokojne.

Danas, tek nekolicini izvođača polazi za rukom da ga podjednako zavoli publika iz svih zemalja SFRJ.

Goran Bregović

Ovaj Sarajlija je i veoma priznat muzičar ne samo u regionu, već i na svjetskom nivou.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka punio je hale i stadione širom ex Juge sa svojom grupom Bijelo dugme (to čini i danas povremeno), a sa Orkestrom za svadbe i sahrane gostuje na prestižnim festivalima i u dvoranama širom svijeta.

Balkanski melos predstavio je svjetskoj javnosti i zbog toga je i više nego dobrodošao na gotovo svim kontinentima.

Nedavno je avion srpske nacionalne avio kompanije dobio ime po Goranu.

Njegove hitove pjevaju zvijezde poput Zdravka Čolića, Severine, Nede Ukraden i mnogih drugih.

Zdravko Čolić

Čola je ikona muzičke scene od Vardara do Triglava. Njegova višedecenijska karijera donijela mu je horde obožavatelja svih uzrasta, a i danas bez problema održi koncerte na prostorima koji primaju i 100 hiljada gledalaca.

Niko još nije pomutio slavu Zdravka Čolića, pa i kada se dogodi da izda album koji ne postigne veliki uspjeh, Čola nema razloga za brigu jer se njegove pjesme s kraja sedamdesetih i osamdesetih, slušaju kao da su nove.

Lepa Brena

Brena je i dan danas jedna od prvih asocijacija na “bratstvo i jednstvo“. Bila je “Brena nacionale“ i najpopularnija pjevačica u Jugoslaviji osamdesetih i devedesetih godina.

Među Jugoslovene je donosila šou biznis, koketirala sa seksipilom, snimala filmove i visokobudžetne spotove, te važila za najpoželjniju ženu.

Iako Jugoslavije više nema, Brenina popularnost nije opala. Danas ima status legende i dobrodošla je u svim republikama SFRJ gdje nastupa pred više hiljada ljudi.

Severina

Čini se da je jedina pjevačica koja je poslije Brene uspjela da zavede publiku širom regiona upravo Severina. Seve je probala recepturu starije koleginice pa je koketirala sa seksipilom, modom, kao i glumom.

Iza nje su dvije velike turneje “Zdravo Marijo“ i “Dobrodošao u klub“, sa kojima je obišla svih šest nekada bratskih država.

Ima tu sreću da joj se pjesme sa početka karijere (kraj osamdesetih) horski pjevaju na svim koncertima gdje god da se pojavi.

Za nju se vežu epiteti poput najljepša, najpopularnija, najkontroverznija, najskandaloznija, najprovokativnija.

Dino Merlin

Merlin je bio velika zvijezda i prije raspada Jugoslavije, ali je istinsku slavu stekao tek nakon što je “svako otišao na svoju stranu“.

Poznat je po kombinaciji pop muzike i etno motiva, i sjetnih stihova koji se pjevaju širom regiona.

Za njegove koncerte se uvijek traži karta više, a nastupi na Koševu, u njegovom rodnom Sarjajevu, smatraju se legendarnim.

Ceca Ražnatović

Ceca je jedna od najintrigantnijih muzičkih zvijezda. Zenit slave dostigla je krajem devedesetih, da bi početkom dvijehiljaditih proglašena “srpskom majkom“ i nesumnjivo najpopularnijom pjevačicom u Srbiji.

Zbog braka sa pokojnim Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je kao vođa vojne formacije Tigrovi učestvovao u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, Ceca nije rado viđen gost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Iako tamo ne nastupa, njene su pjesme veliki hitovi u svim zemljama bivše nam države, a u Beogradu organizuje koncerte koje posjećuje više desetina hiljada ljudi iz raznih krajeva Balkana.

Sergej Ćetković

Publika u Crnoj Gori znala je i voljela Sergeja prije nego što je postao velika zvijezda u regionu.

Slušali smo “Zaustaviću vrijeme“, “Budi mi voda“, “Kristina“, “Sati, dani, godine“, a onda se dogodila pjesma “Pogledi u tami“, i za Sergeja se pročulo u Beogradu.

Nedugo zatim, kantautor iz Podgorice se seli u srpsku prijestonicu i za samo par godina stiče status pjevača koji bez problema napuni Sava centar i Kombank arenu.

Posljendjih par godina, traže ga u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, dok u Bosni i Hercegovini godinama ima status velike zvijezde.

Dragana Mirković

I Dragana je u staroj Jugoslaviji važila za veliku zvijezdu. Sa estrade se početkom dvijehiljaditih povukla, a potom i vratila snimajući albume sa koji su se nizali veliki hitovi. Dragana zahvaljujući staroj slavi nastupa širom regiona, ali koncertne turneje po kojima je bila poznata, ostale su u osamdesetim.

Proslavila se i kao glumica, ali i kao jedina pjevačica iz Jugoslavije koja je snimila album na engleskom jeziku.

Jelena Karleuša

Karleuša je postigla veliki uspjeh kao pjevačica koja je na muzičku scenu u regionu uvijek donosila nešto što podsjeća na svjetski šou biznis.

Njeni su spotovi uvijek zanimljivi i inovativni, a zbog svojih stavova i izjava, nerijetko je na naslovnicama političkih magazina i gost političkih talk šou emisija. Priznata je i kao modna ikona.

Veliki koncerti koje je organizovala u Kombank areni i Ušću u Beogradu, dokaz su da Jelena jeste velika muzička zvijezda. Uz sve to, JK je “kraljica društvenih mreža”, jer upravo ova Beograđanka ima najviše pratilaca na Instagramu i Fejsbuku u odnosu na sve njene koleginice i kolege.

Tokom cijele godine nastupa širom bivše Jugoslavije, a o njenoj pojavi pišu i ugledni svjetski magazini.

B.V.

Send this to a friend